Vår senapsodling – trefaldig nytta!

Längst ned i vårt grönsaksland sådde vi i våras ett parti med ganska mycket senap och en lite mindre plätt med bovete. Tyvärr frös bovetet när det precis hade kommit upp, men senapen har nu vuxit sig hög och blommar så fint.

senapsfält

Ni som hängt med här ett tag vet att vi odlat senap innan, då skördade vi fröna till hösten och gjorde vår egna julsenap, vilken blev riktigt god. Det är tanken även i år. Dock är jag lite fundersam hur vi ska få ut fröna och rensa dem på bästa sätt. Det var ett riktigt tidsfördriv förra gången… Men gott blev det och såklart var vi lite extra stolta över vår alldeles egna senap. Så, första nyttan med senapen är just senapsfröna!

Den andra nyttan är att senap är en bra gröngödslingsväxt. Med gröngödsling innebär det att en växt förbättrar och tillför jorden gödning genom att odlas och mullas ner. Baljväxter (inklusive senap) kan fixera och binda kväve i luften genom bakterier i deras rötter. När senapen sedan grävs ned i jorden tillförs då kväve vilket det ofta är brist på i jorden.

senapbi

Sista nyttan med senapen är att det är en bra bi- och insektsväxt! Alla växter som gynnar bina tycker Tomas (och jag med såklart, men mest Tomas) om väldigt mycket. Just nu surrar det ordentligt över det gula täcket. Massor med humlor men även våra bin och andra insekter så som fjärilar tar för sig av vad senapsblommorna har att ge.

En riktig nyttoväxt med andra ord, som faktiskt inte är alls svår att odla, den sköter sig i princip helt själv (fram till den skördas då såklart.. ;)

senapfjäril

4 Comments

  1. SlowEva skriver:

    Vad häftigt med egen senap! Och bra med växter som har många användningsområden.

  2. Jonas skriver:

    Inspirerande!
    Har ni kommit på något bra sätt att tröska? Vi har försökt hitta någon liten stationär (och modern) tröska till ärtor och bönor, tyvärr utan framgång. Så om ni har någon lösning så vore det att få höra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *