Fruktremmar – gott och nyttigt godis!

Fruktremmar – gott och nyttigt godis!

Fruktremmar eller fruktläder som det också kan kallas är ett supergott godis som dessutom är riktigt nyttigt. Det innehåller bara frukt eller bär och honung!

fruktrem1

Det enda som behövs är som sagt bär eller frukt och eventuell sötning i form av honung eller banan. I detta fall tog jag svarta vinbär och lite krusbär samt några matskedar honung och mixade samman. Proportionerna får man själv testa sig fram med och smaka av efter hand.

Bärmassan bredde jag sedan ut på tillklippt bakplåtspapper som lades på vår bär- och svamptorkmaskin. Det går även bra att bre ut det på bakplåtspapper på en plåt och in i ugnen på låg värme, 50 grader. Då är det viktigt att glänta lite på ungsluckan så ångan kommer ut. Tips är att dra igång det här projektet ganska tidigt på dagen då det tar några timmar att bli klart.

Det som eventuellt kan vara lite klurigt är att bre ut det lagom tjockt och jämnt på bakplåtspappret. Inte för tunt och inte för tjockt. Någon mm brukar vara bra, typ tre-fyra sådär. När bärmassan är helt kladdfri är det klart, då är det bara att klippa i lagom stora bitar och förvara dem i en tätslutande burk.

fruktrem3

Det blir riktigt koncentrerad och intensiv smak som gör sig perfekt som godissubstitut – tycker både jag och Elise. Hör gärna av er om ni hittar på några andra goda smakkombinationer!

fruktrem2

6 Comments

 1. Linda skriver:

  Åh tack för inspirationen!

 2. Anna-Karin Gustavsson skriver:

  Hej Annie!
  Vet du om man kan använda frysta bär? Eller måste det vara färska?
  //Anna-Karin

 3. Jakob Nauwelaertz de Agé skriver:

  Åhh, var det så enkelt. Detta måste jag pröva. Nu är ju tid att göra något av allt överskott som av trädgården ges. Fin blogg också!

  /Jakob

 4. […] fruktläder, som vissa kallar det. Särskilt svårt är det inte, bara lite tidskrävande i ugnen. Här finns ett recept på hur jag gjorde. Då hade jag svarta vinbär, krusbär och honung i smeten. Röda vinbär med lite vaniljpulver och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *