Moster Gerds godaste ättiksgurka

Moster Gerds godaste ättiksgurka

Moster Gerds godaste ättiksgurka, ja det stämmer fint det! Receptet som jag fick avfotat och skickat till mig står det att det är från en Marita. Vem det är vet jag inte men jag tog mig friheten att döpa om receptet till Gerds istället.

gurka

Det är roligt att kolla i mammas pärm med samlade recept, där är det många som bidragit med goda kakor, bullar, kolor, sylt och saft… Vi har också en skrivbok här hemma där vi försöker samla på oss goda recept som vi komponerat själva eller fått av andra. Ett fin exempel är mormor Lisas grönkålssoppa som vi alla i familjen gillar massor. Mobil och receptsök på Google i all ära men riktiga, nedskrivna recept som ärvts slår högre!

Och så till gurkreceptet. Eftersom vi misslyckades ganska så rejält med inläggsgurkan för två år sedan (förra året blev det ingen gurka att tala om), ville vi ha ett säkert recept den här gången. Min moster Gerd hade ett och efter att ha smakat första inläggsomgången är vi inte besvikna! Igår lade vi in en andra omgång.

ättiksgurka

Receptet är inte jätteexakt och kan tolkas lite olika beroende på hur stora händer man har te x. Men vi lyckades så tror ni kommer göra det med! Här kommer det:

2½ kg gurka, västeråsgurka eller liknande, skivas och varvas i en stor plastfri med dillkronor och några bitar pepparrot. Plastfri eftersom den kokheta lagen ska hällas där i sedan. Mät upp och koka ihop följande ingredienser till lagen:

  • 1 kg socker
  • 1 msk ingefära
  • 2 dl ättikssprit
  • 3 “nävar” salt
  • 8 dl vatten

Koka upp lagen och häll över den direkt över gurkorna. Låt den sedan stå över natten på ett svalt ställe. Lägg sedan ner gurkorna i burkar med någon pepparrotsbit och dillkrona överst för att se till att gurkorna inte flyter upp ovanför lagen. Klart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *