Sjalbarn – om att bära sitt barn

Sjalbarn – om att bära sitt barn

Sedan Elise bara var någon månad gammal har jag burit henne i sjal. Först i trikåsjal och nu i vävd sjal och ergonomisk sele. Att få vara nära nära och samtidigt kunna göra mer än att sitta i soffan är fantastiskt. En period somnade hon oftast i vagnen på dagen och sitter gärna där emellanåt men det första halvåret var vagnen ingen hit alls. Nu har jag gått över till att söva henne i sele eller sjal på dagarna nästan uteslutande. När vi ska iväg blir det allt som oftast att vagnen får stanna hemma. Mycket smidigare med sjal eller sele när man är iväg och flänger tycker jag!

sjal2

Hur många känner inte igen sig i att barnen inte vill vara själva i vagnen, eller i babysittern? Självklart är varje barn egna individer med olika viljor och behov, men i många fall verkar vagnen ofta kännas alldeles för ödslig och ensam för de små. I sjalen hörs bärarens hjärtslag och röst vilket ger både trygghet och lugn. Barn som föds för tidigt har dessutom visats må mycket bättre hud mot hud i en sjal hos föräldrarna än ensamma i en säng.

Sjalvärlden är stor (större än vad man kan tro) och det finns huuur många olika sjalar (och selar) som helst. Längd, tjocklek, material, mönster och färg… Till exempel finns det trikåsjal som är stretchig och smidigast att börja med till nyfödda, och så finns vävd sjal som kan bära både pyttisar och äldre barn. En ergonomisk sele är också ett smidigt och skönt alternativ som går snabbt att få upp barnet i. Bästa rådet om man är sugen på att testa att bära sitt barn i sjal eller sele är att gå med i gruppen “Bärsjalar!” på Facebook. Där finns allt man behöver veta och lite till. Kanske finns det en lokal sjalgrupp som träffas emellanåt? Då kan du få värdefull hjälp och bra tips.

sjal1

För att lära sig knyta sjalen i början kan vara lite klurigt, men låt dig inte avskräckas av det! Med övning, tålamod och ev lite hjälp får du bra och skön avlastning, ett glatt och nöjt barn (oftast, vill tilläggas), sysslor gjorda, komma till platser inte vagnen kommer fram och såklart massa bebismys! Det är dock väldigt viktigt (såklart) att bära barnet säkert och ergonomiskt.

Ett ergonomiskt bärande ska vara skönt både bör den som blir buren och den som bär. Barnet sitter med ryggen i c-kurva, alltså med ryggen mjukt välvd. Knäna är högre än rumpan och vinkeln mellan benen är ungefär 90 grader. Bebisen ska ha stöd under hela låret, från knäveck till knäveck.För ett säkert bärande ska TICKS följas (kolla in här för tydliga och bra bilder!).

På YouTube finns många bra videos på olika sorters knyt och andra tips. Min favorit är kanalen “Bära Nära” som visar väldigt tydligt hur du på bästa sätt med små knep fixar knyten. “Wrap you in love” är också väl värd att kolla in med de flesta olika slags knyt som finns.

Babybaby.se är en hemsida med många bra tips för att underlätta bärandet och även amningen. T ex på hur man lättast ammar i sjal/sele, får upp barnet på ryggen utan hjälp, söver under tiden man diskar. Kika in även där! Här listar Lisen, som skriver bloggen, 20 skäl att bära en nyfödd bebis.

tula

Det finns så mycket att skriva om att bära sina barn. Men, jag stannar där för nu och hoppas att jag kan inspirera er till att testa! Om ni har kommentarer, frågor eller funderingar kring ämnet så lämna gärna en kommentar här nedan.

4 Comments

 1. Jessica skriver:

  Att bära i sjal är fantastiskt! Hade med trikåsjalen redan från BB och min bebis älskar att ligga i den samtidigt som jag blir fri att använda båda händer. Hade inte ens tänkt köpa en vagn men shit vad provocerade alla nära och kära blev över att vi inte skaffat ngn. Till slut gav sambon med sig och köpte en vagn på Blocket. Bebis hatar vagnen och nu står den bara och tar massa plats. Förstår inte varför alla skulle lägga sig i lixom… Har nu istället investerat i en Ergo som komplement till sjalen, väldigt uppskattad av alla familjemedlemmar :)

  • annieelise skriver:

   Så härligt med ett riktigt sjalbarn! Ja, att inte använda vagn är nästan mer provocerande än att amma offentligt för vissa ;) För oss har vagn och sjal/sele kompletterat varandra bra och vi är glada över dem alla. Härligt att Ergon funkar bra också! :)

 2. Lisa Vestergård skriver:

  Fina bilder! Vad är det för bärsele ni har?Vi använder manduca till båda barnen än, då båda inte får plats i vagnen. Är dock Henrik som får bära då min kropp tyvärr inte håller för det. Noomi är egentligen för stor, och får ju inte alla stöd från knäveck till knäveck, men det funkar som nödlösning, och hon har somnat i den flera gånger ;-)

  • annieelise skriver:

   Tack! Det är en Tula Standard. Det finns en rad olika selar för äldre barn, t ex Tula Toddler. Tror den skulle passat Noomi bra! Men kolla runt i bärsjalsgruppen, där finns det fler toddlertips :) Skönt att slippa syskonvagn med – om vi får fler barn kommer vi inte köpa ny vagn, utan köra på sjal direkt! Mycket smidigare :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *