Larm från Kemikalieinspektionen

Plastbantningen som vi gör här hemma och många andra med oss är inte förgäves! För när stickprov gjordes i hem av Kemikalieinspektionen under 2015 innehöll varannan plastvara farliga kemikalier. 82 av 160 testade prylar höll inte måttet för vad som är ok, och i 14 fall påträffades det till och med förbjudna halter av giftiga ämnen (källa SvD).

20 företag anmäldes, men 12 av fallen har redan lagts ned. Endast ett fall har fällts, gällande en vattenkokare från Jula. Den innehåller ett förbjudet ämne (SCCP) och får därför inte säljas mer, men den kommer inte kallas tillbaks från tidigare köpare (källa sr.se). Hm, känns lite konstigt tycker jag?!

Även om det kanske inte påverkar oss på kort sikt vet vi ju inte vad som händer när vi samlat på oss lite av varje från många olika håll under en längre tid. Coctaileffekten, ni vet…

Mer finns att läsa i den här artikeln som kom ut igår. Det är lätt att rabbla upp skrämmande fakta men svårare att göra något åt det. Företag som säljer dessa skadliga produkter har i många fall låg kunskap om kemikalielagstiftningen. Ansvaret läggs på så vis på oss konsumenter, vilket verkligen inte är hållbart.

Jag trodde jag hade skrivit om plastbantning tidigare, men det var skralt på den fronten (i princip bara det här inlägget), så därför kommer ett gäng länkar från andra bloggare som jag rekommenderar er att läsa om ni vill läsa mer om plast- och kemikaliebantning i hemmet.

Good enough Tess om giftminimering i hemmet
Sustainable Day om att plastbanta
Saras eviga om hur du börjar kemikaliebantar

Och så till sist en bild som ger mig mycket inspiration till att minska plasten här hemma:

plastbanta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *