Ulligt på Kullaharmoni

Nu när vi var nere i Ängelholm på semester passade vi på att åka ut till Höganäs en kväll. Där ligger nämligen Kullaharmoni, en webbutik med ullkläder som även har en liten bod där man kan komma och klämma och känna.

Lotta som äger butiken är noga med att kläderna tillverkas etiskt och i flera fall är kläderna också GOTS-cerfierade. Ett linne från Engel i ull/silke samt ett par strumpor från Coi (tillverkade i Sverige) fick följa med hem. Men när man känt på hennes kläder som också innehåller possum kan man inte riktigt släppa tanken på ett sådant plagg också…

Possum är en slags pungråtta som lever på Nya Zeeland, ursprungligen från Australien. Den har silkeslen päls och värmer ungefär dubbelt så mycket som ull. Kläderna är ljuvligt mjuka, goa och sticks inte det minsta. Lotta är den enda återförsäljaren i Sverige för just possumkläderna från Nya Zeeland, så missa inte att kolla in det! Jag vet i alla fall vad jag ska önska mig i födelsedagspresent – en anyway wrap.

När jag hittade den här bilden på en possumförälder med många barn var jag bara tvungen att dela med mig av den till er! Den gav mig kvällens skratt! Haha!

possum3

Kolla gärna in webbutiken, den ska snart göras om och uppdateras inte för tillfället, men funkar att handla ifrån. Annars finns också bilder och info på facebook och instagram.

Det här inlägget är inte sponsrat.

4 Comments

 1. Hedvig skriver:

  Måste ställa frågan om hur possum-pälsen tas från djuret? När jag var på NZ såldes grejer gjorda av roadkillpossums. De är, vad jag förstod det som, inte alls tamdjur? Dödas possum för att få tag på pälsen eller hur håller man dem? Jag känner mig starkt skeptisk mot kläder av possum men blir gärna motbevisad?

  • annieelise skriver:

   Hörde av mig till Lotta som svarade såhär, liknande “H”: “I Australien lever Possumdjuren i samspel med resten av naturen. I mitten av 1800-t tog sig en del av djuren över till Nya Zeeland med båt. Får fanns de inte med i det naturliga samspelet o förökade sig snabbt. De tros nu vara 50-60 miljoner ute i skogarna o de blir stadigt fler. Possumdjuren äter stora mängder skog o på flera ställer håller de kiwifågeln tillbaka. Detta oroar många nya zeeländare. Djuren ses som skadedjur. Flera företag fångar dem , dödar dem o använder pälsen inom klädindustrin.
   Alla drar sin gräns o alla har rätt till det. Kullaharmoni anser att eftersom det är ett djur som gör så mycket skada , är det OK. Om det handlat om djur från Australien hade det varit en annan sak.
   Hälsningar från Lotta, Kullaharmoni”

   Hoppas det är svar på din fråga!

 2. H skriver:

  Possums är inget inhemskt djur i NZ och eftersom det därför inte har några fiender, förutom en och annan bil, så har det spridit sig explosionsartat. Problemet med det är att det dödar NZs fågelliv som inte är vana vid någon fyrbent predator, hela kolonier med fåglar dör när en possum går förbi. Man försöker med fällor fånga och utrota alla då de annars kommer döda alla fåglar på hela ön i stort sett. Tex kiwin som knappt finns några kvar. Även katter utgör ett stort problem.
  Självklart väljer man helt själv sin ståndpunkt men för min del hade jag gärna stöttat kampen mot dem genom att köpa produkter som kan ge avkastning till utsättande av fler fällor. Donerade pengar till det när jag var på NZ. I Australien finns naturliga predatorer som håller koll på possumstammen så där är de inte alls ett lika stort hot som på NZ.

 3. Hedvig skriver:

  Okej om de vildfångas så är det ju bättre! Jag tänkte att de hölls i fångenskap på något sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *