Sista honungen för nu

Ikväll slungade vi årets sista honung. Långt ifrån så mycket vi förväntade oss efter förra slungningen men vi har så vi klarar oss ändå :)

Vi hade hoppats på mycket ljunghonung men lite blev det i alla fall, cirka 40 kg på 6 st samhälle. Vilket kan jämföras med 60 kg på två samhällen förra året. Men ljungdraget är knepigt och enligt de erfarna inträffar det i snitt vart tredje år. Det är en del som ska klaffa – vädret, temperatur och luftfuktigheten måste stämma för att ljungen ska släppa ifrån sig nektar.

honungskaka

Ljunghonungen är älskad av vissa och hatat av andra men vi gillar den skarpt. Lite mer jobb med slungningen men det är det värt. Ljunghonung är bärnstensfärgad och smakrik, och lite krämig i konsistensen. Det är den honung som har mest antibakteriella egenskaper av alla de svenska honungssorterna.

Om man är intresserad av att köpa färsk honung går det bra under veckan som kommer. Vi säljer burkar på 350 g för 50 kr. Det finns såklart också “vanlig” sommarhonung till försäljning, 350 g för 50 kr och 700 g för 75 kr. Hör bara av er så ordnar vi det!

Här finns mer att läsa om färsk honung och dess nyttigheter!

honungsburkar

2 Comments

 1. Emma skriver:

  Hej!
  Tänkte fråga vad du tror om att sköra honung på det här sättet:
  http://9gag.com/gag/aWmBZ3x

  • annieelise skriver:

   Hej!
   Vi har ingen egen erfarenhet av Flow Hive, men det finns bra grupp på Facebook om biodling och just det sättet “Flowhive Sweden” om du vill veta mer. Det fungerar ju, men kanske främst för eget bruk i mindre skala. Och Ljunghonung funkar nog tyvärr inte då den är för trögflytande för att kunna rinna ut av sig själv. Vi håller oss till vanliga kupor med ramar som tas ut och slungas på vanligt sätt. Kul att du frågar, har du själv bin?
   /Annie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *