Skörden är i full gång!

Nu tar vi upp lite av varje från grönsakslandet. Idag har vi tagit upp rödbetorna, plockat av sockerärtorna och de sista stackars övervuxna gurkorna.  Häromdagen togs även all lök och vitkål upp.

Elises ettårspresent fick agera rödbetskärra i kväll när vi skulle frakta dem till jordkällaren. Inte så ergonomiskt med funkade den lilla sträckan…

rodbetorannie

Äpplen och päron har vi många och fina av i år, till skillnad från förra året då vi inte fick en endaste liten äppelskrutt. Tyvärr är våra äppelsorter ganska mjöliga och inte jättegoda att äta av direkt. Är det någon som har tips på vad man kan göra med dem får ni gärna skriva en rad. En sak vi kommit på är att vi kan testa göra äppelcidervinäger, får läsa på lite först bara, men verkar vara hyfsat enkelt i alla fall.

applenochkor

paronelise

lokannie

Löken har blivit stor och fin, den ligger på tork i växthuset nu. Skönt att alla grödor inte kräver förädling med det samma. Vitkålen däremot har vi tänkt syra… Ja, som ni hör har vi en del att ta tag i, och jag hoppas att jag framöver kan dela med mig av allt här också!

vitkal

 

5 Comments

 1. Anna skriver:

  Wow vilka grönsaker!!

  Har du inte hunnit bygga äpplepress ännu ;) ;) Naj, skoja bara, men man kan väl lämna in till musterier och få sin egen äpplemust, håller 1 år om den är pastöriserad så det är ju bra hållbarhet. En del äpplen kan man ju torka och ha som snacks men vet inte hur det funkar med mjöliga. Fast det går ju inte åt några mängder med äpplen om man ska skiva och torka.

  • annieelise skriver:

   Tack ? kanske ska köra lite med råsaftcentrifugen och frysa in, blir typ som must.. Nu har jag torkat en del, blev gott! Så lär göra några fler omgångar med det haha..

 2. Kristin skriver:

  Gör egen must/saft hemma. Riv äpplen (eller päron), hela frukten och häll på kokat, avsvalnat vatten. Låt stå svalt 3 dagar. Sila av och frys in i flaskor, söta när du tar fram. Har också gjort “glögg” på samma vis med kryddor i vattnet som kokar upp.

  • annieelise skriver:

   Tack för bra tips! Lät intressant med att göra dricka på dem. Hur mycket vatten respektive frukt ska man ta?

   • Kristin skriver:

    jag har täckt äppel-rivet med vatten bara. ungefär som när du gjorde vinägern ovan, fast packade inte innan då…hade ett recept från början, men har tappat bort det och kör på känn… Fast nu hade du kanske fått en apparat för detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *