Havtorn – ett superbär

Havtornsbuskarna vi fick i bröllopspresent för tre år sedan börjar leverera ordentligt med bär nu. I veckan plockade jag tillslut av alla bär,  efter att ha plockat vid ett flertalet gånger.  Ni som plockat havtorn vet varför jag dragit ut på det… En mer otrevlig bärbuske har jag faktiskt inte stött på.
havtorn2
Taggar som är vassa och i vissa fall centimeter långa samt svårplockade bär som sitter längst in på grenen och som inte vill lossna därifrån, samtidigt som de sprutar syrlig saft i såren från taggarna. Ja,  ni hör ju… Säljer inte in havtorn nu precis, men det är verkligheten.
Jag har läst om att de med stora havtornsodlingar fryser hela/delar av busken och skakar sedan av bären. Är det någon av er som har erfarenhet av det? Tror nämligen inte att jag är så sugen på att plocka bären nästa år som jag gjorde nu. Det går, men det är inte optimalt.
Men varför envisades jag med att plocka de där eländiga bären då? Jo, det är för att det är supernyttiga och goda! Havtorn innehåller, enligt MyHavtorn (läs mer här), rikligt med nyttiga omättade fettsyror (Omega 3 och 6), vitaminer (ett havtorn = en apelsin i vitaminer räknat) och massa annat. Ett superbär som enligt mig passar ypperligt i smoothies, juice med mera. Perfekt nu när mörkret gör sig mer och mer påmint och vi behöver lite extra immunförsvarsboost. Elise mumsar i sig dem råa och utan någonting till, men själv tycker jag de har en lite för sträv och syrlig smak för det.
havtorn1
Slutligen, har ni några bra recept på något att göra med våra bär nu när de äntligen är plockade? Just nu ligger de i frysen och bara väntar på att bli uppätna…

2 Comments

  1. Henrik skriver:

    Havtornsmosse är en riktig höjdare. Det hade vi på vårt bröllop :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *