Eftersom Tomas är mjölkallergiker har vi alltid köpt hem en paket med mjölkfritt margarin till honom. Men med tanke på innehållsförteckningen har det inte känts helt hundra att bre det på mackan (vi andra två äter annat ekosmör). Därför blev jag så glad när jag hittade ett recept på ett mer naturligt mjölkfritt alternativ till smör som dessutom är gott!
Via ett instagramkonto (carolinaseybold) hittade jag det här toppenreceptet på gott “smör” som dessutom är supersmidigt att röra ihop.
Det enda som behövs är 2,5 dl neutral kokosolja, 1,5 dl (neutral) rapsolja och ca 1 tsk havssalt. Vispa ihop alla ingredienser så det blir fluffigt och fint. Det blir som en halvtjock smet. Häll upp på burk och ställ in i kylen där den stelnar. Klart! Det smälter snabbare än vanligt smör i rumstemperatur men stelnar snart om i kylen sedan.
Enligt receptet skulle det vara lite mer salt i, men vi tycker det räcker fint med en tesked, där kan ni ju såklart känna er fram. När jag gjorde smöret hade vi bara neutral rapsolja hemma, och jag tycker det blev gott. Men det går också fint med vanlig rapsolja. Ekologisk såklart!
Nu har Tomas ett gott, ekologiskt och nyttigt alternativ till smör som dessutom går att slänga ihop på tre-fyra minuter!
4 Comments
Ska det vara dl rapsolja eller någon annan måttenhet?
Tack för att du uppmärksammade bortfallet! Det ska vara dl.
Tack! Ska definitivt prova detta :)
Kul! Det tycker jag du ska göra :)