NoPoo – vad är det?

Att köpa ekologisk mat har ju blivit en självklarhet för många, vilket verkligen är kanon! Nu är det dags att lyfta blicken från kylskåpets innehåll till badrumsskåpets. Hur påverkar produkterna oss själva, våra barn och miljön? Därför kommer här en serie om naturlig hud- och hårvård. Praktiska tips för hur du enkelt kan börja fasa ut dåliga produkter och testa snälla och mer miljövänliga. Första delen kommer handla om just det samlade begreppet; NoPoo. Vad innebär det egentligen?

 

dsc_0753-800x605

 

NoPoo är en förkortning av No Shampo och är samtidigt en syftning på no poo (ingen skit). Ursprungligen handlar det om att inte använda schampo. Att hitta andra mer skonsamma alternativ så som balsam, ägg, bikarbonat, bara vatten. Allt för att vårda håret på bästa sätt utan starka tvättaktiva ämnen (tensider). Men det har också breddats till ett begrepp som innefattar att minska på kemikalierna generellt i badrumsskåpet. På så vis kan begreppet bli lite luddigt ibland och omfattar ganska många olika synsätt på det här med hud- och hårvård.

För mig är NoPoo att använda sig av så rena och miljövänliga produkter som möjligt för att värna både om oss själva och miljön. Likaså att sträva efter att minimera antalet hud- och hårvårdsprodukter och kemikalier. Både genom att hitta färdiga snälla produkter som funkar bra till mycket men också göra egna av det som finns hemma.

Att ställa om till NoPoo kan ta lite tid, både rent kunskapsmässigt men också för kropp och hår. Dels kan det kan ta lite tid att hitta vad som funkar för en själv och vilken nivå man vill stanna på. Men det blir också en omställning rent fysiskt, då kroppen och håret behöver en omställning efter att ha blivit utsatt för stark och uttorkande rengöring med dito tensider var och varannan dag.

NoPoo handlar just i många fall om att minska dessa tensider, därför kommer här lite mer info om det.

 

Tensider – det som löddrar och tvättar (för) rent

Det finns olika typer av tensider med olika egenskaper. Många av tensiderna är giftiga för vattenlevande organismer och är ofta mer eller mindre svåra att bryta ned. De spolas dessvärre rakt ut i våra vattendrag, dessutom i stor mängd. En av de absolut vanligaste tensiderna i schampo och tvål (och tandkräm!) är Sodium lauryl sulfat (SLS). Den är väldigt effektiv och därmed även uttorkande, irriterar slemhinnor och kan ge hårbottenproblem och hudinflammationer.

Utöver att många tensider är irriterande för huden i sig själva är de också för effektiva rengörare. De tar bort för mycket av hudens egna fett och hårets sebum, det naturliga fettet som finns i vår hårbotten. Det i sin tur gör att vi blir torra och behöver smörja kroppen med kräm och använda balsam i håret för att reparera de skador som uppkommit. För att kompensera det producerar kroppen mer sebum och t ex håret blir fett fortare än det hade blivit utan en starkt rengörande produkt. Många tvättar då håret ännu oftare och den onda cirkeln är ett faktum, vi kommer i obalans.

Det finns däremot tvål med helt nedbrytbara tensider som också innehåller mer vårdande ingredienser. En bra fast ekologisk tvål har ett milt rengörande lödder och även vårdande glycerin. Därför behöver bubblor inte vara helt fel, men det är viktigt med snälla sådana. Men mer om det i ett annat inlägg.

 

dsc_0111-800x536

 

Nu är jag nyfiken – vad har du för relation till NoPoo? Du kanske är helt grön på det eller en som har använt sig av milda och snälla rengöringsmetoder en lång tid. Det vore intressant att höra din historia!

I den kommande delen av den här serien kommer jag skriva mer om hur jag tvättar håret. Om olika tvättmetoder som man kan testa. Allt för att se vad som passar just dig och ditt hår. 

10 Comments

 1. Elin Jönsson skriver:

  Sååå bra Annie! Jag längtar redan till nästa inlägg! Superbra att få tips och metoder serverade på silverfat såhär.

 2. Grahnslöjd skriver:

  Är väldigt intresserad av nopoo och började för flera år sedan med mer kropps- och miljövänliga alternativ, ska bli kul att se vad du har för tips!:)

 3. Annelie Eve skriver:

  Hej, kul att ha trillat in på din blogg och att vi har samsyn på frågor kring kemikalier i badrummet. Jag började min resa med att byta ut produkter för någon månad sedan. Tvättar ansiktet med kokosolja bland annat. Ska bli spännande att få ta del av dina tips! :)

 4. […] HÄR finns det uppdaterade blogginlägget om ekologisk hudvård – NoPoo och tensider. Hoppas ni gillar läsningen! […]

 5. […] följer fortsättningen i min serie om NoPoo. Förra inlägget handlade om NoPoo generellt, men nu tänkte jag dela med mig av erfarenheter och tips på hur du […]

 6. […] Del 1 finns HÄR – en introduktion till NoPoo och lite om tensider. Hör gärna av er om ni har några frågor eller funderingar! […]

 7. […] finns del 1 (om NoPoo och tensider) och del 2 (om […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *