NoPoo – hårvård

Innehåller reklam för Annies Enkla

Här följer fortsättningen i min serie om NoPoo. Förra inlägget handlade om NoPoo generellt, men nu tänkte jag dela med mig av erfarenheter och tips på hur du kan tvätta och vårda håret på NoPoo-vis.

 

Som jag skrev i första inlägget i den här serien tar det ofta lite tid innan håret vant sig vid att behandlas med NoPoo-metoder. Helt plötsligt tvättas inte allt sebum bort på samma vis som med schampo. Hårbottnen behöver således inte överproducera sebum som tidigare, då det hela tiden tvättades bort med starka medel (schampo med starka tensider så som SLS eller SLES t ex). Att reglera den produktionen tar då oftast lite tid men är helt klart värt det i efterhand.

Att tvätta håret på ett snällare och mildare sätt behöver inte vara så mycket svårare, eller dyrare. Men om man inte vet om sätten är det svårt att testa! Därför tänkte jag dela med mig av lite olika hårtvättsmetoder. Jag har inte testat alla metoder som jag skrivit om, men många av dem.

Först är kan det vara bra att tvätta bort eventuella silikoner och paraffinoljor som tidigare tillförts till håret, då alla tvättmetoder inte tvättar bort detta så effektivt. Det går att bara köra på utan att göra en djuprengöring av håret, men det kan göra processen till ett rent NoPoo-hår lite längre. Rasullera brukar jag rekommendera att använda sig av som ”sista-schampo”. Naturligt och djupt rengörande.

Sen kan det vara bra att införskaffa en svinhårsborste. Inte ett måste, men väl värt att investera i. Svinhårsborsten hjälper till att fördela sebumet i håret, ta bort smuts och damm och hjälper på så vis till att fasa ut hårtvättarna. Den reder också ut håret på ett skonsamt sätt och att den dessutom är helt plastfri är ju inte helt fel heller för den som vill plastbanta. Här har jag skrivit ett inlägg om borsten innan.

svinhårsborste

Tvätta håret med NoPoo – tvättmetoder:

Rasullera

är en lera som är djuprengörande och tvättar kropp och hår skonsamt. Den absorberar vatten väldigt bra och renar på så vis håret på djupet från kemikalier och annat tråkigt. Här har jag skrivit ett mer utförlig inlägg om hur man går till väga. Vissa, inklusive jag själv, upplever att håret blir elektriskt när det torkat efter tvätt, vilket enkelt går att avhjälpa med lite olja/aloevera efter tvätt.

 

Rågmjöl

är en riktig höjdare och en av mina favoritmetoder! Med hjälp av milda och skonsamma tensider som bildas när rågmjöl och vatten blandas tvättas håret rent på ett snällt sätt. Att biprodukten som blir över kan komposteras eller ätas upp gör ju saken inte sämre. Ett av de mest miljövänliga sätten. Enda möjliga minuset är att man måste förbereda det lite innan man hoppar in i duschen men med lite framförhållning gör det inte så mycket. Grymt billigt dessutom! .Läs i det HÄR inlägget hur jag gör. Läs i det här inlägget hur jag gör!

 

Schampotvål

Är en fast, hård tvål med extra snälla tensider som tvättar rent håret utan att ta bort för mycket av sebumet. Finns många olika att välja bland, mer eller mindre rengörande/återfettande. Löddrar ganska mycket och är ett väldigt smidigt substitut till vanligt schampo. Schampo som hård tvål gör att man slipper plastförpackningen och allt vatten som vanligtvis följer med vid köp av schampo. Här skriver jag mer om det och hur tvätten går till.

 

Balsam

Min första kontakt med NoPoo var via balsammetoden. Här gäller det att tvätta och massera in balsamet noga, precis som vid WO. För att läsa mer om detta kan man t ex klicka in här. Det är viktigt att välja ett balsam som inte innehåller silikoner och mineraloljor. De lämnar en hinna på håret som inte kan tvättas bort med milda tvättmetoder. Men också ett som har i övrigt snällt innehåll, utan parfym mm. Många balsam som är godkända för den här metoden är dock inte helt hundra innehållsmässigt för kropp och miljö enligt mig. Därför finns inget balsam i mitt sortiment i webbshopen.

 

Ägg

Om du tvättar håret med ägg ska du framförallt komma ihåg en sak. Skölj ur med ljummet/kallt vatten! Annars blir det äggröra… Det går att göra på lite olika sätt. T ex kan du blanda ihop 1 ägg, lite citronsaft och lite honung och applicera det i torrt eller lätt fuktat hår genom att massera in det ordentligt. Och som sagt, använd gärna lite svalare vatten vid ursköljning.

 

Honung

Att jag som biodlare inte tvättat håret med honung kanske låter lite konstigt men så är fallet.  Det behövs några matskedar honung, vilket rörs ut i 1-2 dl vatten tills den löst sig. Som med de flesta nopoo-metoder behöver man sedan massera in vätskan noga i håret. Skölj tillslut ur med varmt vatten noga.

 

Bikarbonat

Som ni kanske vet är bikarbonat även kanon till att städa med. Med andra ord en ganska så grovrengörande tvättmetod och kan också fungera som ett “sista-schampo”. 1-3 tsk (beroende längd på håret och vilken styrka på tvätten du vill ha) bikarbonat blandas med lite vatten och masseras sedan försiktigt in i håret. Låt det gärna sitta i några minuter innan det sköljs ur. Avslutningsvis är det viktigt att göra en surskölj för att balansera upp hårets pH-värde, då bikarbonat är basiskt.

 

Water Only, WO

De riktiga hardcore varianterna kommer nu, att endast tvätta med vatten och att inte använda någonting alls. Superekonomiskt och miljösmart! Många får dessutom ett riktigt vackert och välvårdat hår. Vi börjar med WO. Kortfattat innebär det att man masserar hårbottnen noga samtidigt som man sköljer håret med vatten i duschen. Mellan tvättarna borstar man grundligt med svinhårsborste för att fördela sebumet. Efter ett tag vänjer sig håret av med täta och tensidfyllda tvättarna och ser rent ut även om det bara är tvättat med vatten. Läs mer här på denna blogg för en mer utförlig beskrivning.

 

Sebum Only, SO

Den här metoden innebär att man inte tvättar håret alls. Låter håret vara helt enkelt. Man gör inget annat än att borsta håret med en svinhårsborste en gång om dagen. Efter en tid (ca 2-3 veckor tror jag) har håret vant sig och anpassat sig och blir inte längre smutsigt och fett på samma vis som innan. Eftersom jag inte testat detta kan jag tyvärr inte dela med mig av egna erfarenheter.

 

nopoohar

 

Surskölj

Efter de flesta av tvättmetoderna mår håret bäst av en så kallad surskölj. Det innebär att man efter en basisk tvätt (t ex schampotvål, rasullera och bikarbonat) behöver balansera pH-värdet med något surare. Personligen tycker jag äppelcidervinäger är kanon. Andra tycker det luktar för starkt och föredrar citronsaft istället. Det fungerar lite som balsam efter tvätten, gör håret glasigt, lättare att reda ut och kan i många fall hjälpa mot en kliande och irriterad hårbotten. Här finns info om hur du gör.

Inpackningar och styling

Om håret blivit lite extra torrt eller tråkigt kan det vara bra att göra en hårinpackning med något extra närande och vårdande. Vad som passar ens egna hår är ju såklart individuellt, men lika delar av kokosolja och honung (några tsk av varje), under en halvtimma kan göra susen! Eller varför inte bara kokosolja. En torr hårbotten kan avhjälpas med att massera in en vårdande olja som får verka några timmar innan tvätt.

Att styla håret på NoPoo-vis tänkte jag bara kort avsluta med. Det jag använder mig av ren aloe vera gel (håll koll på vad den köpta innehåller, många har parfym i sig t ex). Den tar jag en 5-kronastor klick av och kramar in i fuktigt nytvättat hår för att framhäva lockarna. I torra toppar tar jag någon droppe olja, oftast arganolja eller nyponfröolja, som verkligen är kanon till håret.

Vill man testa att koka egen hårgelé går det av linfrön och vatten med någon eterisk olja för doft. Ja, du läste rätt – linfrön. För recept och dessutom massa bra NoPoo-tips kan man gå in på Good enough Tess och läsa mer. Kan va lite klurigt att få till rätt konsistens (vilket jag misslyckats med hittills), så testa er fram.

 


Alla produkter som finns i webbshopen Annies Enkla är kompatibla med NoPoo och Hardcore NoPoo. Hör gärna av er om ni har frågor om vad som kan passa just er eller om något känns oklart. Jag svarar mer än gärna på era funderingar! Skicka t ex ett mail till info@anniesenkla.se för att komma i kontakt med mig.

Uppdaterat 2018-04-06

21 Comments

 1. Elin skriver:

  Tack för ett grymt spännande inlägg, har fortfarande inte testat något utav det men är riktigt sugen! Tack för alla tips :D

 2. Lisa skriver:

  Riktigt bra inlägg! Kul att du jämför lite olika metoder. Tänker faktiskt testa rågmjölstvätten idag!

 3. Emelie skriver:

  Tack för bra inlägg! Har länge tänkt byta ut schampot mot något skonsammare! Hur tänker/Gör du med tvätt av din dotters hår? Min son fyller 2 i mars och än så länge har jag bara tvättat med vatten/olja/lite linoljesåpa. Men han börjar få mer hår och blir ju kladdig av mat, blöt jord å allt annat som är spännande att kleta i håret☺ är lite skeptisk till att använda barnschampo även om det är eko.

  • annieelise skriver:

   Tack själv för din kommentar! :) Eftersom hon har ganska kort hår än har vi inte behövt använda något annat än vatten hittills. Tänker att jag tar till rågmjölstvätten alternativt schampotvålen vi använder själva när behov uppstår. Ja, jag är också lite skeptisk mot de schampona, ev skulle jag i så fall testat något jag litar på. Typ Maria Åkerbergs produkter. Men eftersom de är så dyra hade jag först testat rågmjöl, vilket är aningens billigare ;)

 4. Grahnslöjd skriver:

  Vilket bra inlägg!! Använder nu Maria Åkerberg shampoo och jag har även testat ägg ngn gång. Men rågmjölstvätt låter intressant för att inte tala om WO, få se om jag törs prova ngn gång…;) Annars har jag planerat ett inköp av en shampootvål. Jag har också provat göra gelé av linfrön, gick väl sådär…tyckte att det var svårt att sila… Provade det i våras när jag klippte mig kort men sen upptäckte jag att jag faktiskt klarar mig utan gegga i håret, det får lite volym ändå. Skönt för det var inte så lätt att få till den där gelén…

 5. Alexandra skriver:

  Hur tvättar du din svinhårsborste? Min är full av “damm” och det är så svårt att få bort det, och sen hålla bort det :/. Har du några tips?

  • annieelise skriver:

   Kolla in Good Enough Tess, hon har skrivit ett väldigt bra inlägg om just det! Jag brukar borsta ur borsten med en kam och borsta den sedan mot en handduk. Emellanåt sköljer jag också ur den med lite olivtvål. Men som sagt, kolla in Tess inlägg ?

 6. Sandra skriver:

  Hej!
  Du har faktiskt inspirerat mig och fått mig att ta steget till att börja med nopoo. Det började med ditt tips om eget ansiktsvatten som funkade jättebra för mig, och nu tvättar jag håret med rågmjöl och örtsköljningar. Tack för det!
  Men en fråga, nu ska jag på badhuset och jag vet inte riktigt hur jag ska göra.. Stå där med rågmjölstvätten känns väl minst sagt bökigt, för att inte tala om hur underlig jag skulle känna mig… :-) Dessutom undrar jag över allt klor och skit som det känns som att jag verkligen vill tvätta bort ordentligt, samtidigt vill jag inte börja om med hela svängen med vanligt schampo och balsam när jag nu kämpat några veckor med att ställa om och vänja om håret… Har du något tips? Kanske något bra schampo jag kan anvönda en sån gång? Tack igen för att du delar med dig och inspirerar! Det är lättare att ställa om när man har kunskap!

  • annieelise skriver:

   Hej! Men oj vad roligt att höra! Ja, det kan vara lite klurigt ibland att veta hur man ska göra när man är iväg och flänger. Rågmjölstvätten är en favorit hos mig, men när bekvämligheten tar över och om jag inte är hemma brukar jag använda mig av schampotvål. Skrivit om hur det funkar här på bloggen. Väldigt smidigt faktiskt, och snällt mot håret och miljön! Nu är jag i princip aldrig på badhuset, men om jag ska dit hade jag tagit en schampotvål till håret och en bit aleppotvål till kroppen (eller annan bra hård kroppstvål). Sursköljen hoppar jag över om det handlar om enstaka tillfällen då jag tycker det blir bökigt att släpa med mig äppelcidervinäger, och sköljer igenom håret extra noga med vatten istället.

   • Sandra skriver:

    Tack för tipset! Nu har jag beställt ett schampo från Marie Åkerberg, efter att ha läst igenom massor på din blogg ytterligare en gång. :-)

 7. […] Del 2 – NoPoo och hårvård […]

 8. […] Här finns del 1 (om NoPoo och tensider) och del 2 (om hårvård). […]

 9. Jeane skriver:

  Hej, jag har blandning mellan vågor/lockigt hår, ljus slingat hår, tvättar med Aleppo tvål och surskölj, blir jätte lockig, men det är stort burrigt, finns inte en chans å kamma i det, är jätte torrt, hur ska jag gå till väga, blir håret bättre ju mer jag gör , typ shea inpackningar , kör noo pos inpackningar/ jeane

  • Annie Andersson skriver:

   Hej, Det kan vara så att aleppotvål inte funkar optimalt för ditt hår, passar inte alla tyvärr. Jag skulle testa en annan schampotvål, från t ex Malin i Ratan eller Ekendahls för att se om någon av deras tvålar passar bättre :)

 10. Emma skriver:

  Hej! Hur får man ut oljan utan några medel? :)

  • Annie Andersson skriver:

   Hej, Antingen tvättar du håret med schampotvål eller så använder du oljan i små mängder, främst i längderna/topparna – då behövs den inte tvättas bort direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *