Kemikaliekonferensen med tema textil

Förra veckan hade jag förmånen att vara med på Kemikaliekonferensen på Högskolan i Jönköping. Årets tema var textil, aktuellt och väldigt intressant!

Flera olika aktörer var på plats för att föreläsa och allt från produktion till konsumtion och återbruk behandlades. Det som fastnade mest hos mig var att det finns väldigt många kemikalier som inte regleras av någon lagstiftning, som dessutom är riktigt farliga sådana. Kemikaileinspektionen hade en bild som visade att hela 292 av 368 farliga kemikalier i textil är helt oreglerade!

CMR-ämnen (cancerframkallande, mutagena och reproduktionstoxiska) är reglerade i högre uträckning än vad t ex allergiframkallande ämnena är. Av alla hormonstörande ämnen som finns var det bara 2 som fanns med i denna statistik. Detta eftersom det saknas en fastställd definition av vad de ämnena är för några rent juridiskt. Med andra ord är det troligen långt fler oreglerade och farliga ämnen i våra textilier än de 292. Suck.

Tyvärr tar det lååång tid för att få till en ändring i lagstiftningen, vilken dessutom främst handlar om kläder som produceras inom EU. Men det är på gång i alla fall, och de farliga CMR-ämnena prioriteras. Dock tänker jag på alla kläder som tillverkas utanför EU och som inte omfattas av någon miljömärkning. Hur mycket av sådana kläder finns i inte i våra vanliga klädbutiker här i Sverige?! Typ Kina-tillverkade kläder som varken är bra för miljön, människorna som tillverkar dem och de som använder dem. Suck igen.

dsc_0201-800x615
Nyköpt GOTS- och Fairtrade-märkt klänning tillsammans med loppisfyndad duk.

Naturskyddsföreningen avslutade dock dagen med att ge lite tips och hopp om att det går att göra en förändring. Såklart borde lagstiftningen ändras snabbare, men tills dess kan vi som konsumenter förändra våra konsumtionsvanor och ställa krav.

Först och främst borde vi såklart konsumera mindre. Att köpa 13 kg kläder och hemtextilier per år är inte hållbart. Att vi sedan slänger 8 kilo av dem är ännu mer galet, mycket som hade kunnat återanvändas flera gånger om.

Det allra bästa man kan göra är såklart att köpa begagnat, vårda och laga de befintliga kläderna samt låna kläder av varandra. Minska konsumtionen av nyproducerat med andra ord. Men om och när ett nyköp krävs kan man tänka på det här:

 • Kolla efter miljömörkningar (så som GOTS, Bra Miljöval, Ecolabel eller Svanen t ex)
 • Undvik kläder med onödig behandling (antimikrobiell effekt, mjukgörande behandling, skrynkelfri behandling, flamskydd osv.)
 • Undvik plasttryck
 • Undvik plagg med högfluorerande ämnen (finns ofta i ytterplagg)
 • Undvik plagg som doftar (både bra och dålig doft)
 • Fråga om kläderna innehåller något farlig ämne (man har rätt att få reda på det inom 45 dagar)
 • Tvätta kläderna innan du använder dem

dsc_0489-800x551
Klänningen in action på ett bröllop för något år sedan, tillsammans med koftan som jag fortfarande använder sisådär åtta-tio år efter jag köpte den. 

Efter den här konferensen känns det extra bra att jag redan följer naturskyddsföreningens råd i mångt och mycket (min klädutmaning, ni vet). Men såklart kan man alltid bli bättre! Skor tycker jag är lite klurigt till exempel, och vissa ytterkläder, så som regnjacka mm. För att inte tala om soffan, gardinerna och mattorna… Där har jag mycket att ta tag i. Hur tänker ni kring era kläd- och textilköp?

4 Comments

 1. Hedvig skriver:

  Djur- och miljövänliga skor finns på Green laces! Hett tips :)

 2. Eva skriver:

  Väldigt intressant ämne du tar upp! Hemskt att vi konsumerar som vi gör. Tänk förr vad de flesta klarade sig på så mycket mindre. Vet att min mormor sparade flera månader för att köpa ett plagg. Inte hade varken hon eller hennes väninnor så många plagg. De gjorde som du nämnde, lånade av varandra & använde kläderna i flera år. Försöker också tänka på att konsumera mindre men är allt annat än perfekt! Men strävar efter att bli bättre. Har faktiskt vissa plagg som jag ärvt efter mormor. Tröjor som är närmre 80 år gamla men fortfarande otroligt fina och i bra skick. Tror kvalitén förr var bättre vissa gånger. Mer kvalité än kvantitet.
  Tips när det gäller mattor är trasmattor! :) har vävt egna ( av slitna kläder & sängkläder) & även ärvt efter gamla släktingar. Men det brukar finnas att köpa på loppis. Detta gäller även gardiner! Har ett par gardiner efter morfars moster.
  Man kan även sy gardiner av gamla spetslakarn. Väldigt sött!
  Tack för fin blogg men tänkvärd läsning!

  • annieelise skriver:

   Tack för din fina kommentar!

   Ja, våra konsumtionsvanor är uppåt väggarna. Jag tror också att kvalitén blivit mycket sämre generellt än vad den var för. Häftigt att du har kunnat ärva så gamla kläder, med lång historia. Jag köpte mig faktiskt två trasmattor igår! Så fina. Det jag kan sakna är lite större mattor i ull. De jag hittat på loppis är inte riktigt vår stil.. Får hålla utkik mer. Och gardiner ja, får se vad mamma har i sina gömmor ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *