NoPoo – Ansiktet

Innehåller reklam för Annies Enkla

 

Tredje delen i följetongen om naturlig hud- och hårvård eller NoPoo som man också kan kalla det handlar om ansiktet. De två tidigare delarna finns här:

Del 1 – NoPoo och tensider

Del 2 – NoPoo och hårvård

 

Ansiktet samt våra händer har känslig hud och kräver oftast lite snällare behandling än vad övriga kroppen gör. I vissa fall då hudproblem uppstår kan det bero på att vi varit för tuffa vid rengöringen och smörjt på fel produkter. I andra fall är det vad vi stoppar i oss för mat som påverkar hur huden mår. Det är viktigt att framhålla att det inte alltid finns några några quick fix för så kallad “problemhy” eller andra hudproblem vi har.

I det här inlägget tar jag upp olika sätt att vårda huden i ansiktet som går i linje med den filosofin kring NoPoo som jag har.  Alltså med största hänsyn till huden, din kropp, och miljön. Här nedanför får ni därför olika tips på hur man på kan vårda huden i ansiktet utan att belasta var sig kroppen eller miljön nämnvärt.

Generellt brukar det räcka med att rengöra ansiktet på kvällen. På morgonen kan man ev tvätta med lite vatten, men allra helst endast fukta ansiktet med hydrolat. Under natten byggs hudens egna skydd upp och det vill vi inte tvätta bort.

 

 

Ansiktsrengöring

Oil Cleansing Method:

Eller OCM som det förkortas är en tvättmetod där olja används för att lösa upp smutsen. Fett löser fett och med en bra olja/blandning av oljor kan huden rengöras utan att den naturliga fettsyramanteln på huden rubbas. Samtidigt som smuts och smink lätt avlägsnas. Enligt mig den ultimata ansiktsrengöringen! Massera in en rengöringsolja i ansiktet, fukta en svamp/bomullsrondell och avlägsna oljan med den. Klart! Inga starka tensider, bara olja. Beroende på hudtyp väljs rengöringsolja. Ju högre andel feta oljor som används desto mer rengör dem. Ett mer fördjupat inlägg om OCM-metoden kommer snart på bloggen.

Aleppotvål:

Med de två ingredienserna lagerbärsolja och olivolja är det en riktig allroundtvål som vissa använder till hela kroppen. En tvål med högre andel lagerbärsolja rekommenderas till ansiktet då den är mer vårdande. Var noga med att tillföra fukt och fett till ansiktet efteråt då den kan vara uttorkande. Om huden stramar efteråt, välj en mildare tvättmetod. Här finns den t ex att köpa.

African Black Soap:

En favoritprodukt som är perfekt till lite fetare hy och de med acneproblem. Det finns många olika varianter ute på marknaden, men väldigt få äkta som inte innehåller palmolja. Det är en traditionell tvål som kommer från Ghana och innehåller sheasmör, kakaoaska, glycerin och kakaobönor. En mild och vårdande tvål som är perfekt om man ej vill använda sig av OCM. Om huden stramar efteråt, välj en mildare tvättmetod. Här finns den att köpa.

Honung: 

Är en allsidig naturprodukt som är läkande och renande. För att tvätta ansiktet med honung krävs det att ev smink så som mascara mm som sitter hårdare först tas bort. Sedan är det bara att ta ca en halv tesked med honung, mjuka upp den lite i händerna och kleta på fuktat ansikte. Om honungen är väldigt fast kan man tillsätta lite vatten också. Låt den sitta på någon minut och skölj sedan bort den med ljummet vatten. Honung är antibakteriellt och lugnande, rengör ansiktet på djupet utan att irritera. Honungstvätten passar alla hudtyper, men framförallt för de med känslig, irriterad hy eller de med acne.

Havretvätt:

Lägg lite havregryn i en stumpa och gör en knut på den. Lägg knytet i ljummet vatten så havregrynen blir mjuka. Massera ansiktet lätt med knytet eller använd endast vattnet till att tvätta det. En mild och skonsam rengöring som särskilt passar torr, stressad och känslig hud, liksom de som besväras av rosacea. Läs mer om havretvätt HÄR.

 

DSC_0302 (592x800)

 

Ansiktskräm/olja/salva

Det är svårt att hitta en ansiktskräm som är helt naturlig och ekologisk. Det finns många produkter som sägs vara väldigt bra och vårdande som trots detta innehåller en hel del skadliga ämnen för kropp och miljö så som palmolja, emulgeringsmedel, paraffinolja, konserveringsmedel och parfym.

Några få ansiktskrämer finns på marknaden som är helt Hardcore NoPoo, den jag känner till är från märket Devaz.

Det fullgoda och absolut bästa alternativet till en kräm för att återfukta och återfetta ansiktet är därför två enkla komponenter – ansiktsvatten och ansiktsolja. Fukt och fett, precis som i en ansiktskräm men som blandas direkt på huden. Det möjliggör att alla extra substanser som behövs för att en kräm ska ha rätt konsistens, inte få bakterieväxt pga av vattnet i produkten med mera blir helt onödiga.

För att oljan ska kunna bindas och tas upp av huden krävs som sagt fukt. Spraya därför på ett hydrolat (Lär mer on det HÄR) eller ta en klick aloevera och tillför huden det innan några droppar olja masseras in.

En olja eller en blandning av olika ekologiska oljor samt hydrolat som är väl anpassat till just din hud gör det möjligt att skräddarsy sin hudvård på ett enkelt och billigt sätt. Jojobaolja är egentligen ett vax, som liknar hudens fett väldigt mycket, därför är det en bra olja till just ansiktet. Även Arganolja och nyponfröolja kan användas som ansiktsolja och/eller serum beroende på hudtyp. Sedan finns det också en rad olika oljeblandningar anpassade för olika hudtyper. Ekendahls och Organics by Sara är två exempel, de finns HÄR. Båda märkena har otroligt bra oljor som många är väldigt nöjda med.

Salva/smör:

Vid extra kyligt väder eller då huden behöver en extra boost vid vintertorr hud passar sheasmör bra att massera in i ansiktet, det är utan vatten och fryser därför inte på huden vi utevistelse. Likaså kan en bivaxsalva utan vatten rädda små kinder och näsor från kalla utedagar. Färdiga salvor från Tigerflicka of Sweden hittas här och från Ekendahls finns här.

 

Peeling/mask

Det är viktigt att gå varsamt fram när man gör en peeling i ansiktet då huden är känslig, som tidigare sagt. Men ibland kan det vara skönt att göra en djuprengöring eller för att massera bort fnasighet och död hud. Tänk på att inte peela mer än max en gång i veckan, helst mer sällan.

Florsocker/olja:

Blanda en rengöringsolja (t ex den här) med en tesked florsocker. Det görs smidigast direkt i handen och masseras varsamt in i ansiktet. Tas bort med en fuktig svamp/bomullsrondell.

Rasullera:

En ansiktsmask med två ingredienser; rasullera och hydrolat/vanligt vatten. Djuprengörande och vårdande. Vissa tål ej rasullera så var försiktig första gången du testar. Gör såhär: Blanda ca 1 tsk rasullera med 1 tsk hydrolat/vatten till en krämig konsistens. Öka mängden vätska om masken blir för fast. Applicera på fuktigt ansikte och låt verka några minuter. Låt inte masken torka helt så det stramar utan tvätta då av ansiktet.

 

African Black Soap:

Exfoliera huden på smidigt sätt såhär: massera in tvålen tillsammans med lite florsocker och låt verka någon minut. Skölj av med vatten och massera sedan ansiktet med fingertopparna eller försiktigt med en mjuk handduk.

Havregrynsmask:

Havregryn är toppen till hudvård! Blanda 1 ½ msk havregryn med 2 ½ – 3 msk hett vatten. När det svalnat lite och grötat till sig så blanda i t ex finhackade styvmorsvioler, 3-4 stycken eller en klick honung tillsammans med knappt en hel tsk kokosolja. Kleta på rengjort ansikte, gärna i duschen, skölj av efter ca 10-15 minuter. Var kreativ och variera efter tycke och smak.

DSC_0767

 

Läpparna

Många är beroende av att smörja läpparna ofta, ibland flera gånger om dagen. Det gjorde jag med för några år sedan. Nu smörjer jag i princip aldrig läpparna! Hur kan detta komma sig? Jo, då använde jag mig av vanliga läppbalsam och cerat som är petroleumbaserade. De lägger sig som en hinna ovanpå huden utan att tillföra näring till huden. Det känns bra för stunden, men de hjälper inte huden att repareras och mjukas upp.

För att komma ur den onda cirkeln krävs att mineraloljorna byts ut till vegetabiliska sådana som kan vårda huden och tillföra näring. Här finns en beskrivning på egen bivaxsalva och här finns bland annat Ekendahls cerat och Tigerflicka of Swedens Mamma-baby-barnsalva, båda perfekta till ändamålet.

 

Hoppas ni kan dra nytta av det här inlägget och kan inspireras till en mer hållbar och naturlig hudvårdsrutin! Hör gärna av er om ni har tankar, frågor eller andra tips! Skriv t ex till info@anniesenkla.se eller här via facebook. 

Källor till detta inlägg är från egna erfarenheter och blogginlägg, från butiken Devaz, kunskapsbanken Shenet, och Organics by Sara.

Inlägget är uppdaterat 2018-04-18

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *