Zero Impact – lite tankar kring matvanor

Förra veckan kollade jag på programmet Zero Impact. Ett program om familjer som med sina vanor gör en ganska så stor påverkan på klimatet. Helt vanliga medelsvensson med andra ord. De får resa till platser där de med egna ögon får se vad vissa av deras levnadsvanor är del i att ställa till med.

Jag har sett andra avsnittet och tyckte det mesta var riktigt bra. Familjen som förra veckans program handlade om fick verkligen upp ögonen för hur deras (i detta fallet) matvanor och i synnerhet köttkonsumtion påverkar miljön och klimatet negativt. De fick verktyg för att förändra deras livsstil och de tog till sig dem under de 30 dagar som de hade utmaningen (och förhoppningsvis efteråt också).

Men. Det var en sak jag reagerade emot tyvärr. I programmet framhöll Fredrik Hedenus, docent och en av experterna från Chalmers som står bakom undersökningarna, att det absolut bästa för miljön beträffande matkonsumtion är att äta veganskt. Men jag håller inte riktigt med där.

Självklart äter vi alldeles för mycket kött, ohållbart mycket. Men att framhålla att det enda rätta är att bli vegan känns lite fel. Det bästa enligt mig du kan göra är att odla din mat själv, skapa ett litet kretslopp hemma. Låta dina djur producera gödsel och näringsrik jord för att slippa köpa kemiskt framställda gödningsmedel. Ta tillvara på de proteinrika äggen från hönorna och skippa sojayoghurten.

omelett1

Att bli vegan är säkert ett alternativ för väldigt många för att minska sin miljöpåverkan (och såklart för de som med djurrättsliga skäl är det). Jag är fullt medveten om att inte alla har möjlighet att leva som vi gör. Men jag tycker de missar en viktig aspekt i programmet. Att gynna småskalig odling, producera och konsumera närproducerad ekologisk mat. Djur som betar på ängar som gynnar den biologiska mångfalden. Vi alla, inklusive miljön mår bättre av mycket mindre kött och mer grönt. Men att helt utesluta det tror jag inte på, inte för alla.

Ett blogginlägg från Jacob som jag läst för ganska så länge sedan poppade upp i huvudet på mig när jag såg programmet. Det han skriver sätter huvudet på spiken i den här frågan tycker jag, in och läs det här: “Problemet med att vara vegan”. Han förklarar hur jag tänker på ett mer begripligt sätt :)

Vad har ni för tankar kring det här? Inte helt lätta frågor med viktigt att fundera över tycker jag!

3 Comments

 1. Esthers_little_garden skriver:

  Håller helt med! Jag bor i stan och har fem små dvärghöns. Jag har fått ägg i två år nu och mängder med gödsel – haha!
  Jag tror att genom mindre konsumtion av kött/mjölk/ägg får djur och natur ett andrum. Då kan låta djurens tryck gå till odlingar, vilket ofta är omöjligt vid stora köttindustrier där djur får dålig kostchef mediciner. Att konsumera grönsaker och andra råvaror från omgivningen och kött och liknande från välmående djur, är inte bara bättre för miljön men också antagligen mer näringsrikt för människan.

  • annieelise skriver:

   Tack för din kommentar! :) Roligt att höra att det är fler som har samma tankar! Ja, det är klokt att försöka ge djur och natur andrum, bra uttryckt.

 2. Helena skriver:

  Du blandar ihop olika miljöfrågor här. Zero impact handlade framförallt om klimatpåverkan. Om fokus ligger på klimatet (och det bör det göra), så har vegansk kosthållning generellt mindre klimatpåverkan än blandkost. Stadsbor är generellt mer klimatsmarta än människor på landsorten – utöver maten är transporter och uppvärmning (lägenhet bättre än villa!) stora klimatbovar. Våra klimathjältar bor i lägenhet, konsumerar under snittet, äter veganskt och är antingen arbetslösa eller går/cyklar till jobbet. Väl värt att tänka på för alla som tänker att man måste ha en jordplätt för att göra något för miljön :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *