Fashion Revolution Week 2017 och min klädutmaning

Den här veckan är det återigen Fashion Revolution Week. En vecka då den skeva, ohållbara och orättvisa klädindustrin uppmärksammas. En vecka då bra exempel lyfts fram för att verka för en global förändring!

Såhär skriver rörelsen på deras svenska hemsida:

Fashion Revolution är en global rörelse som uppmanar till transparens, hållbarhet och etik i modeindustrin. Vi vill – tillsammans – radikalt ändra hur våra kläder produceras och konsumeras, så att allt det vi bär har skapats på ett säkert, hållbart och rättvist sätt.

Fashion Revolution Week är vår årliga kampanj som äger rum vid samma datum som när Rana Plaza-fabriken i Dhaka rasade, där 1,138 personer dödades och många fler skadades. Detta var den 24 april 2013. Vi använder den här veckan för att uppmuntra miljoner människor att fråga #whomademyclothes och genom detta kräva ökad transparens i produktionskedjorna.

Tyvärr är det lika aktuellt i år liksom de tidigare år jag lyft ämnet. Men Fashion Revolution växer för varje år och medvetenheten kring en hållbar och etisk klädkonsumtion ökar allt mer!


Det senaste året har jag utmanat mig själv, som ni vet, ni som hängt med ett tag här inne. Jag skrev lite blygsamt att det skulle gälla under ett halvår, men nu är det ett år sedan jag bestämde mig för att uteslutande köpa begagnade eller GOTS/Fairtade-märkta kläder till mig själv. Och det har gått över förväntan!

De plagg som egentligen inte ingick i utmaningens kriterier men som köptes ändå var tre linnen, ett par leggins och en långärmad tröja i miljömärkt ekoull och tre par trosor i ekologisk bomull. Sen fick jag nya jobbkläder via kommunen som inte hade någon märkning alls (tyvärr). Men vad jag nu kommer på var det allt. Ganska bra ändå va?! :)

Bästa köpet under året var helt klart mina favoritjeans all time, som jag hittade för runt 200 kr på en second hand i Jönköping. Att de dessutom är ett par Nudie-jeans som är tillverkade av ekologisk bomull under bra förhållanden gör saken inte sämre!

nudiejeans

Sammanfattningsvis är jag väldigt nöjd med mitt resultat av utmaningen! Jag bör kanske tillägga att jag verkligen inte är en storkonsument av kläder annars heller, och jag har ganska mycket i garderoben som jag har köpt sedan tidigare. Men att få tänka till och utmana sig själv såhär under det här året har ändå varit väldigt berikande och lärorikt samt bra för både plånboken och miljön!

Jag fortsätter såklart att köra på eftersom det funkade så pass bra. Varför bryta ett vinnande koncept? Nästa utmaning för mig blir att se över mina skoinköp…  Kanske är dags för dig att se över dina klädinköp också? Haka på! Har du också utmanat dig själv det här året? Berätta gärna hur det gått för dig!

6 Comments

 1. Eva skriver:

  Jag tänker redan väldigt mycket på min konsumtion även om jag i dagarna köpt mer än vanligt. En kappa i ekologisk bomull känns ok och 2 bh var nödvändigt men där har jag inte hittat något bra ekoalternativ. Har du?

  • annieelise skriver:

   Vad bra! Härligt att du också är en medveten konsument. Ja, man får inte stirra sig blid på de sakerna man “misslyckas” med. De kläderna jag köpte utanför “ramen” är väl använda och känns som bra investering trots allt. Bättre få plagg som man använder än massa som är onödiga :) Hm, nej lite dålig koll tyvärr. Finns helt eko amningsbh vet jag från Cariwell, “bara” eko dock. Ecolyxica.se verkar ha en del bra med, både eko och Fairtrade. Värt att kolla in!

 2. Jag köper också alltmer på second hand. Har upptäckt att många gånger kan jag köpa presenter secondhand som jag sedan målar/ändrar om så det passar mottagaren….

  • annieelise skriver:

   Härligt! Det krävs lite tid och tålamod att hitta guldkornen på secondhand, men det är det värt! Presenter på secondhand är ju också helt rätt, unikt och bra ur alla aspekter. :)

 3. Lisa skriver:

  Min utmaning i år är att bara köpa begagnade kläder och skor. Det har gått superbra hittills! Har inte köpt någonting nyproducerat. Ser det också som ett bra sätt att verkligen få koll på vad jag har i garderoben; använda och tänka nytt kring det jag redan har. Jag tycker det är skönt! Sparar mig själv massor av energi genom att slippa tänka på vad jag ska köpa och gå i butiker. Mår bra av det och känner mig stärkt i att jag klarar mig lika bra utan att köpa nytt.

 4. […] Förra året skrev jag om min utmaning jag haft föregående år. Vilken gick ut på att inte köpa några nyproducerade plagg, med undantag från väl eko- och fairtrade-certifierade sådana. Det gick över förväntan och sedan dess har jag kört på i samma spår. Det är väldigt befriande att “slippa” gå in i klädbutiker med slit-och-släng-perspektiv, när det inte ens finns som alternativ längre. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *