Te på fermenterad rallarros

Jag har helt snöat in på att torka växter för att göra te nu i sommar. Därför var jag ju såklart tvungen att testa Surtantens (Jenny Neikell) recept på fermenterad och torkad rallarros, som enligt henne skulle vara riktigt gott som te. Kolla in hennes instagram (se länk innan) om ni vill läsa mer!

Så nu alla te-drickare, ut och plocka rallarros (eller Mjölkört som det också kallas), det här är väl värt att prövas! Vem har inte rallarros runt knuten liksom? Ja… Ok, inte alla. Men många!

Det är jätteenkelt, bli inte avskräckt av ordet “fermentera” det handlar om jäsning. Börja med att plocka önskad mängd blad och krama dem sedan lätt med händerna för att krossa dem lite. Lägg sedan bladen i en påse, sug ut så mycket luft som möjligt och förslut väl. Bladen ska gärna vara tätt packade. Jag använde vår vakuumförpackare, vilket funkade kanon för ändamålet. Låt påsen sedan ligga mörkt och varmt i tre dagar, förslagsvis i skåpet över kylskåpet.

Det ska dofta lite lätt av ensilage när påsen sedan öppnas, då är allt i sin ordning. Torka sedan bladen på en luftig och varm plats. Vår torkmaskin kom väl till pass och teet blev klart på bara några timmar. Förvara teet i en lufttät burk.

Nu kan du njuta av eget te! Ett aromatiskt te som smakar som en blandning av svart och grönt te ungefär. Jag tycker det är gott som det är, med ett par blad i en kopp med kokande varmt vatten. Men att blanda av de örter och andra växter jag torkat innan är verkligen inte helt fel heller!

Idag blev det johannesört (se bilden ovan), mynta och citronmeliss tillsammans med rallarrosen. Så enkelt och så gott, allt plockat inom 100 m från vårt hus. Läkande och värmande. Ser fram emot alla olika kombinationer i höst och vinter!

4 Comments

  1. Rebecka skriver:

    Testade detta idag och hoppas det blir riktigt bra. Vet du om det funkar att fermentera på samma sätt med björnbärsblsd och svart vinbärsblad. Har några buskar som ska beskäras ordentligt och skulle vilja ta tillvara det som går. Kram och tack igen för en härlig blogg.

    • annieelise skriver:

      Vad roligt! Nej, det vet jag faktiskt inte. Men du kanske kan höra med “Surtantens” (Jenny) på hennes instagram :) Kram till dig med! Så roligt att du är inne och läser här!

  2. Ylwa Lithner skriver:

    Du tar endast bladen och ingen blomma med?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *