Sköljmedel – varför inte?

Igår när Tomas kom hem från jobbet slog en stark doft mot mig som jag inte är van vid (längre). Jag kände direkt att det var doften av sköljmedel. Han hade fått med sig fel jobbjacka… Trots min täppta, förkylda näsa tålde jag inte doften utan den blev förvisad till förrådet direkt. Hela dagen satt doften i huset. Kan titulera mig som doftkänslig tror jag (men inte överkänslig vilket kan göra att man får andningssvårigheter, hosta mm).

En doftkänslighet som uppkommit ju mer jag minskat på dofterna här i vårt hem. Vi har nästintill helt fritt från syntetiska dofter. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om dofter och just syntetiska sådana, läs det här. Och så till sköljmedel, som innehåller outhärdligt mycket syntetisk parfym. Men inte bara det, tyvärr. Vi pratar lite om det nu tycker jag.

Sköljmedel är som sagt starkt parfymerade och innehåller mjukgörande ämnen som ska göra tvätten mjuk och “väldoftande”. Doften finns kvar i plagget länge för att ftalater tillsätts och fixerar dem i plagget. Det behöver tillverkarna dock inte skriva ut på inci-listan.. Ftalater är kända för att vara mjukgörande, men också hormonstörande. Precis som en ska undvika mjuka plasttryck på barnkläder som också innehåller ftalater är det idé att tänka över sin konsumtion av sköljmedel, då det kan ge barn beteendestörningar och symptom liknande ADHD.

Men det stannar inte där, tyvärr, reningsverkan kan i många fall inte ta hand om de skadliga ämnena och de åker rakt ut i våra vattendrag och vidare till haven. Där de också verkar hormonstörande och bidrar till reproduktionssvårigheter till vattenlevande organismer.

Kläder blir aldrig riktigt fria från sköljmedlet mellan tvättarna och därmed går vi runt med hormonstörande ämnen tätt intill kroppen varje dag. Kanske till och med varje natt om även lakan marineras i det. Inte så mysigt. Sköljmedel minskar även förmågan för handdukar att absorbera fukt och gör så att textilierna inte andas så bra. Förkortar deras livslängd. Ja, ni hör ju – skippa sköljmedlet!

Vad ska vi använda istället då? Om det bara är för doften – skippa det och vänj dig av starka syntetiska dofter, lovar att du kommer rygga för det efter en tid! Vill du få bort dålig doft från rökiga kläder eller liknande, samt göra textilierna lite mjukare? Häll i någon matsked av ättika i sköljmedelsfacket. Det mjukar upp och tar bort dålig doft. Saknar du trots allt lite väldoft på kläderna? Droppa i någon droppe av eterisk olja. Det är dock bra att tänka över vilken du tar, vissa är skadliga för vattenlevande organismer. T ex  är olika citrusoljor som innehåller limonen det, de ska inte hällas ut i avloppet.

Inte svårt men mycket mer miljövänligt och kroppsvänligt! Det är hur enkelt som helst att sluta använda sköljmedel, särskilt när en vet att det är så skadligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *