Tomatskörden

Att ha blivit med växthus och nu kunna odla tomater i liten, men ändock större skala än innan, är guld värt! På grund av att vi hade aningens för stora tankar om dess kapacitet när vi satte ut tomaterna krävs det nästan en krypande ställning för att komma in. Lite opraktiskt men väldigt tomatberikande. Vi har nämligen fått en riklig skörd hittills i år och hoppas på ännu mer de kommande veckorna. Så, här får ni ett litet smakprov på tomatskörden.

Favoriten i både smak och avkastning är helt klart sorten Sungold med sin gyllengula färg och otroligt söta smak.

Bifftomaten Bufflaosteak är riktigt köttig och fin, och lever verkligen upp till sitt namn. Många blir det med, inte oss emot. Nu ska jag bara få till att lägga in lite av dem. För trots vi äter tomat härs och tvärs dagligen vill vi, och kan vi, spara en hel del till vintern också.

Roma är en tomatsort som passar bra till sås mm. Inte supergod att bara äta direkt. Den passade jag på att ugnsrosta tillsammans med squash, lök, vitlök, purjolök och lite salt. Jag utgick ifrån Skillandes Trädgårds recept “snålröra“, men ändrade lite i proportionerna. Tror det kommer bli kanongott i vinterns grytor och köttfärsåser!

Här är alla sorter samlade. De jag ej nämnt hittills har jag fått av mamma, som också odlar. De minsta gula är “vinbär”, lite syrligare än Sungold men goda och väldigt fina att dekorera salladen med. Den gula päronformade är just en Pärontomat, ganska mjäll i konsistensen och tyvärr inte så mycket smak på. Den randiga vet jag ej namnet på, men vacker och god. Minsta röda är “Rut”, en välsmakande halvstor körsbärstomat från mammas jobbarkompis Rut. Längst upp till vänster syns “Lettland”, vars frön togs från en tomat i just Lettland. Ganska så smaklös tyvärr. Tänk, nästa år. Då blir det fler sorter! Har ni några tomatfavoriter?

2 Comments

  1. Sandra skriver:

    Mina favoriter i år är nog bifftomaterna Brandywine och Aunt Rubys German Green, mycket smak och blir mycket att göra tomatsåser och ketchup av. Körsbärstomaten Gardeners Delight var också trevlig, god smak och tidig, vilket är härligt när man gått och längtat efter färska tomater hela långa vintern! Men jag har däremot inte hittat någon “vanlig” tomat, alltså medelstor och till för att ätas på en gång, som jag riktigt gillat. Lite besviken på smaken på dom sorter jag testat. Eller så är det bara för att Brandywine har så väldigt mycket smak! :-) Blir lite sugen på att testa Buffalosteak nästa år.

  2. Helena, Ett Eko skriver:

    Hej! Vilken fin blogg du har! Min stående favorit bland tomaterna är den svarta körsbärstomaten Black Sweet Cherry. Och Nyagous som är en stor svart och väldigt “köttig” tomat som är perfekt till tomatröror!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *