Ekologiskt sköljmedel, är det bättre?

För en tid sedan skrev jag ett inlägg om sköljmedel, det kan ni läsa här. Ett uppskattat inlägg som jag tror (och hoppas) gav flera en tankeställare. Kanske det inte vore så dumt att skippa det där sköljmedlet i alla fall? Sedan dess har även expressen skrivit om nackdelarna med sköljmedel – bra där! Roligt och framförallt viktigt att frågan lyfts i olika medier.

Frågan kom upp i mitt flöde efter mitt inlägg, om så kallade ekologiska sköljmedel funkar istället för “vanliga”. Eftersom jag var dåligt insatt i det var jag ju tvungen att luska lite i frågan. Produkten det gällde är den här, ett sköljmedel från Ecover.

Jag kontaktade Carina Lagerstedt Nilsson, som driver RekoKollen och Fusket på EkohyllanDå hon främst har (sten)koll på innehållet i hud- och hårvårdsprodukter, och hur ekologiska/icke ekologiska de verkligen är, har hon inte studerat innehållet i tvätt- och sköljmedel närmre. Men det här skrev hon:

“I detta sköljmedel använder man katjonaktiva tensider (står inget om vilken sort det är – syntetisk?), parfym (står inget om att det är syntetisk eller naturlig), konserveringsmedel (syntetiskt), magnesiumklorid (står inget om att detta är syntetisk eller naturligt), dipropylenglykol (syntetisk petrokemikalie)

I min värld är detta inte ekologiskt, men det finns olika uppfattningar om vad som kan sägas vara ekologiskt eller inte.

Bäst att ställa frågor till tillverkaren tycker jag.”

Intressant och tankeväckande. Ett ekologiskt sköljmedel som kanske är någorlunda eko, men absolut inte fullt ut. Nu har jag inte frågat tillverkaren mer djupgående frågor, men det skulle onekligen vara intressant. Det är lätt att tro att en produkt är 100 % reko bara för att det står eko på. Så är det tyvärr inte alltid.

Troligen är det kanske ett bättre alternativ än ett “vanligt” sköljmedel, men inte tillräckligt enligt mig. Och om det går lika bra med ättika då och då i sköljmedelsfacket spelar det ju faktiskt inte så stor roll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *