Surkål – supernyttigt och gott

För cirka en månad sedan gjorde vi vår första omgång med surkål. Jag har tänkt att det vore spännande att testa göra det länge, och med ett land fullt av vitkål blev det nu äntligen av!

Surkål har fått ett riktigt uppsving den senaste tiden, särskilt nu när maten för många blivit ett redskap för att hålla sig friska, snarare göra kroppen sjuk (som vi tyvärr gör med processad, sockerrik mat bland annat). Den syrade kålen blir nämligen, efter ca fyra veckors syrning, full med goda och snälla mjölksyrabakterier som stärker immunförsvaret och bidrar med en god tarmflora. Kort sammanfattat har vårt immunförsvar och vårt välmående sin grund i tarmen. En glad tarm är lika med en glad kropp!

För er som vill läsa mer om fermenterad mat rekommenderar jag er att kika in till Saras Eviga som skrivit en rad olika inlägg i ämnet. Samt Food Pharmacy som genom sin blogg och två böcker (som är väl värda att investeras i) skriver om hur vi med kosten kan göra tarmen och kroppen i balans, bland annat med fermenterad mat, och på så vis äta oss friska.

Igår hade vi surkålspremiär här hemma. Den första burken som öppnades var kryddad med lite morot, ganska mycket dill och en del kummin. Tyvärr tog dillsmaken över ganska mycket, men trots detta tycker jag det var gott! En speciell syrlig smak, men frisk och god.

Idag hade även Elise sin surkålspremiär, vilket faktiskt blev en hit! Nu vet vi det stående tillbehöret till maten framöver.här hemma.

Hur vi gjorde? Ja, som sagt hade vi ovan nämnda kryddor, jodfritt salt och vitkål. Sedan tror jag vi följde receptet i boken “Självhushållning i praktiken” av Maria Österåker (Lev mer på mindre), men om du klickar in på länken till Saras Eviga finns där också ett tydligt och bra recept. Vi testade att både ha en plastpåse med vatten och en steriliserad glasburk som tyngd över kålen inne i burken (så inte kålen skulle smita ovan vätskan och mögla). Och båda verkar ha funkat fint!

Nu blir det till att testa nya surkålsrecept, och en variant jag är sugen på är Kimchi, som innehåller både chili och ingefära mm. Låter som om det blir en frisk och god smak av det.

Vad har ni för surkålserfarenhet? Vore kul att höra om ni har någon bra och gångbar krydda att tillsätta som ni tycker är gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *