Mild havretvätt

Havre är en växt som inte bara är bra för vår kropp invärtes, utan även utanpå den. Idag delar jag med mig av en mild havretvätt som är kanon till all sorts hud, men framförallt den torra och känsliga huden som behöver en extra mild rengöring, särskilt nu på vintern.

Det börjar bli kallare ute med torrare luft. Därför tänkte jag dela med mig av lite olika tips för en vintertorr och känslig hud här framöver, och som ni förstår är havretvätten (och en ansiktsmask) först ut!

Att ta hand om huden kräver olika mycket av olika personer. Det de flesta har gemensamt är att vi blir torrare på vintern av ovan nämnda orsaker. Havretvätten kan alla använda sig av, liten som gammal.

Havre innehåller en fiber som heter betaglukan som i tarmen, och i vatten, bildar en gel som gör den lite slemmig. Det är bra för tarmen då upptaget av näring blir mer jämnt och reglerar då blodsockret bättre. I vatten frigörs det också som sagt, och det här slemmiga ämnet smörjer och är otroligt lenande på huden, samtidigt som det återfuktar och rengör varsamt.

Havretvätten passar alla men särskilt de med torr hud, de med eksem och de som besväras av rosacea då det lugnar stressad, torr och irriterad hud. Aknebenägen hud som är i obalans och som behöver lugnas mår också bra av en kur med havre då och då.

Havretvätt – gör såhär: Ta några matskedar havregryn, mortla dem ev. till mindre bitar men inte nödvändigt. För en extra lugnande effekt lägg även till lite torkade lavendelblommor eller andra örter så som kamomill. Lägg allt i en gammal ensam strumpa, eller om du har extra känslig hud – ett tunt urtvättat lakanstyg. Gör en knut på strumpan eller knyt ihop med snöre. Lägg sedan i knytet i badvattnet/ta med in i duschen/vid handfatet och krama in ljummet vatten. Snart bildas härligt mjukt slemmigt havrevatten som du kan gnida mot huden.

Det här är också perfekt att ha med i badbaljan när barnen ska bada. Ingen annan tvål behövs, det får en mild rengöring och samtidigt en slemmig boll att leka med. Men glöm inte att slänga havren i komposten efteråt! Det blir annars en bra grogrund för mögel och annat otrevligt.

En lugnande ansiktsmask är inte heller fel, så delar med mig av det med! Just det här “receptet” kommer från Organics by Sara.

Ansiktsmask – gör såhär: Mortla 2 msk havregryn och tillsätt ev lavendel eller kamomill. Blanda det sedan med ca ½ dl svalt vatten tills du får en lagom tjock pasta. Tillsätt sedan ca 1 tsk olja, ex din ansiktsolja, och blanda. Lägg den på rengjort ansikte och låt verka ca 10 min. Skölj av med ljummet vatten och återfukta sedan med hydrolat och därefter återfetta med en ansiktsolja.

Hoppas ni gillar både havretvätten och ansiktsmasken lika mycket som jag gör! Hör gärna av er vad ni tycker om det sedan. 

4 Comments

  1. Anneli Jonasson skriver:

    Vad kan man använda för hydrolat?

    • Annie Andersson skriver:

      Det finns många olika varianter på hydrolat. De jag säljer i min webbshop är från Organics by Sara och är tillverkade i England genom destillation i två omgångar och har väldigt hög kvallitet. Doftar fräscht och gott av lavendel alt tea tree. Den första passar till alla hudtyper men särskilt till känslig hud. Tea tree passar bäst till blandad och obalanserad hud med finnar. Men också till hud med svampproblem eller mjäll. Här finns länkar till dem: https://www.anniesenkla.se/?s=flower+water Hoppas det var svar på frågan, hör av dig gärna igen annars :)

  2. […] Lägg lite havregryn i en stumpa och gör en knut på den. Lägg knytet i ljummet vatten så havregrynen blir mjuka. Massera ansiktet lätt med knytet eller använd endast vattnet till att tvätta det. En mild och skonsam rengöring som särskilt passar torr, stressad och känslig hud, liksom de som besväras av rosacea. Läs mer om havretvätt HÄR. […]

  3. […] händerna med havretvätt […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *