Ekologisk hudvård – vad är det egentligen?

Att det är omåttligt populärt att kalla en produkt ekologisk har väl knappt undgått någon. Så fort en endaste liten beståndsdel av en hud- eller hårvårdsprodukt innehåller något som liknas vid ekologisk eller naturlig målas allt grönt och vi konsumenter får automatiskt ett gott öga för den. Tyvärr. För att granska en skönhetsprodukt är svårt. Det krävs näst intill en kemist kunskap för att kunna tyda INCI-listan som finns bak på många produkter som sägs vara ekologisk hudvård.

Det är väldigt lätt att låta sig luras av allt grönmåleri/greenwashing som förekommer. Därför finns bland andra Annies Enkla som ett alternativ – där det faktiskt är enkelt att göra bra och genomsnälla val för kroppen och miljön.

 

 

Det finns ju certifieringsorgan gällande kosmetiska produkter som många av er känner till. Det är bra, för de uppmärksammar produkter som har ett renare och mer ekologiskt innehåll än konventionella sådana. Dock kan det lätt bli vilseledande, tyvärr. Ett av de strängaste certifieringsorganen är Ecocert. De certifierar produkter där så lite som 5 % ekologiskt ursprung godtas, dock är 95 % av naturligt ursprung ett krav. Då måste det tilläggas att vatten, som i många fall är den främsta råvaran i många produkter, är inräknad som naturlig råvara. Det finns med andra ord ganska stort utrymme för att stoppa i både det ena och det andra.

Jag har jobbat hårt för att hitta bra och helt tillförlitliga produkter till Annies Enkla, och hoppas såklart att kunna utveckla sortimentet ytterligare allt eftersom. Här finns inga certifierade produkter, än så länge. De som finns är istället noga granskade. Med en tydlig INCI-lista och med utfrågningar direkt till tillverkaren om råvarornas ursprung är den grundliga kollen redan gjord. Produkter med endaste litet tvivelaktigt innehåll har sållats bort så att det ska vara så enkelt som möjligt för konsumenten att välja rätt.

 

 

Det finns så många fina och genuina produkter som gör det fullt möjligt att klara sig fint utan konstgjort konserveringsmedel, råvaror från petroleumindustrin och andra raffinerade kemikalier. Tigerflicka of Sweden här ovan är ett lysande exempel på det. Det tycker jag är fantastiskt och vill så gärna dela med mig av det till er – såklart. Läs mer om mina tankar kring hur produkter väljs ut till Annies Enkla under “Vad är eko för oss” samt om varför det är viktigt att välja helt eko och naturligt under “Varför välja eko?” här på hemsidan.

En outsinlig källa för kunskap och värdefull information om just det här med ekologisk hudvård är Fusket på Ekohyllan, som drivs av Carina Lagerstedt Nilsson. Hon har även startat appen och hemsidan Rekokollen som tipsar om produkter som verkligen är helt reko. Hur bra låter inte det?! Att Annies Enkla får vara rekopartner med Rekokollen känns självfallet dessutom oerhört bra! En garanti för er som kikar in i butiken.

 


Ps. Missa inte den pågående tävlingen inne på instagram, @anniesenkla.se. Där har du möjlighet att vinna en salva av Tigerflicka of Sweden fram till och med den 17/12 22.00.

Signa även upp dig för Annies Enkla nyhetsbrev! Då missar du inga nyheter, ev rabattkoder eller tankar och tips om en mer hållbar och enkel vardag. Det gör du HÄR

2 Comments

  1. Så himla fint och bra initiativ! ♥ För det är verkligen inte helt lätt att hitta schyssta produkter eller förstå innehållsförteckningarna precis som du skriver.

    Gillar verkligen det nya utseendet på hemsidan förresten, jättefint! ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *