Julgodis som funkar året runt

Dan innan julafton fick jag ett ryck och gjorde lite julgodis tillsammans med Elise. Såhär dagarna efter juldagarna kanske inte så många av er är sugna på att ens läsa om julgodis, men faktum är att det blev så gott att man lika gärna kan kalla det nyårs- eller påskgodis. Eller ja, godis.

Ganska nyttigt är det dessutom, vilket inte är en nackdel såklart. Här kommer recept på två olika.

 

Chokladdadlar

  • ca 15-20 mjuka dadlar
  • osötat jordnötssmör
  • ca 70 g mörk choklad
  • flingsalt

Välj med fördel ekologiska varor och dessutom gärna rättvisemärkt choklad. Börja med att kärna ur dadlarna genom att göra ett snitt i ena kanten. Fyll den sedan med en liten klick jordnötssmör och stäng till. När önskat antal dadlar är fixade såhär långt, smält chokladen över vattenbad och doppa dadlarna sedan där i så de täcks. Låt dem stelna på ett bakplåtspapper och strö lite flingsalt över innan de helt stelnat. Förvaras svalt och ätes med fördel kylskåps/skaffeikalla – mums!

 

Nyttigare Rocky Road

  • ca 200 g mörk choklad
  • 1 dl neutral kokosolja
  • blandade nötter/fröer/torkad frukt
  • ½ apelsin, skalet
  • flingsalt

Som ni ser ovan är det inte så specifikt recept (det här heller). Jag började med att inventera skafferiet på frön, nötter och torkad frukt som skulle passa att ha i.  Jag hade i rostade solrosfrön, pumpakärnor, kokosflingor, hackade salta jordnötter, hasselnötter, torkade aprikoser och fikon. Rivet skal från en halv ekologisk apelsin gav en fräsch och god smak också. Därefter smälte jag kokosolja och lade sedan i 200 g mörk (minst 70 %) choklad över ett vattenbad. Till slut blandade jag samman allt lite eftersom, till en bra konsistens. Om smeten känns för lös, tillsätt mer nötter/frön.

Bred ut den i en mindre form klädd med bakplåtspapper och strö sedan på lite extra frön eller vad du vill som dekoration samt eventuellt lite extra flingsalt. Låt stå och svalna till det stelnat, skär sedan upp i mindre bitar. Klart!

 

 


Nu har ni två recept på enligt mig nyttiga och väldigt goda godis som dessutom är ganska smidiga att fixa. Elise tyckte dessutom det var riktigt roligt att hjälpa till, så ett bra tidsfördriv lata mellandagar är det med. Hoppas det ska smaka!

Vill också passa på att önska er alla ett riktigt fint avslut på 2017 och en fin start på 2018!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *