Året som gått – 2017

Ett år till har nu passerat. Därför tänkte jag göra en tillbakablick på 2017. Det var lite av ett “mellanår” för oss här på gården och jag har inte haft så mycket energi och engagemang till bloggen som jag önskar jag haft, mycket energi gick ju såklart åt till uppbyggandet av både ny hemsida och webbshop. Men en del finns att se tillbaka på, ganska mycket egentligen…  Här kommer ett litet axplock!

Året började med att äppelcidervinägern äntligen blev klar! God och smakrik blev den, och det kändes kanon att nu slippa köpa och istället bli helt självförsörjande på detta (i detta nu står en ny omgång och puttrar i köket!). Jag höll i en frukosföreläsning om livet på gården och om naturlig hud och hårvård vilket var jättekul, dessutom deltog jag i podden Andra Sätt.

 

 

I februari drog odlingssäsongen igång med full kraft och som vanligt är ambitionsnivån hög! Utrymmet framför våra fönster användes till max för sådderna och vi var väldigt förväntansfulla över den första säsongen med växthus. Självklart drog vi upp alldeles för många tomatplantor, men kunde dela med oss till familj och vänner. Bi-säsongen startade också och jag delade bland annat med mig av tips på hur man kan gynna de så viktiga bina och andra pollinatörerna.

7 april anlände äntligen vår första gris, lilla Siri! Det var en stor dag för oss och vi är så glada över de alla tre. Gördis kom någon vecka senare och under sommaren kom även galten Olle. De har berikat oss mycket redan och vi hoppas även på tillökning nu till våren så vi släppte ihop dem alla tre för några veckor sedan. Spännande!

 

Jag fortsatte mina inlägg om NoPoo som tidigare och här finns det om kroppsvård att läsa. Sköljmedlets icke- vara redde jag ut och hur det faktiskt går med väldigt enkla medel städa rent på ett rent sätt. Att välja bort dåliga produkter för de som är mer rena och snälla både för miljön och kroppen känns bara lättare för varje år, hoppas ni också kan bli inspirerade till det samma. Ju mer jag sätter mig in i hud- och hårvårdsprodukternas innehåll som finns på butikernas hyllor ju mer blir jag peppad på att kunna erbjuda helt ekologiska och naturliga produkter via webbshopen, men också hur du kan göra dem själv såklart.

 

 

Maj swishade förbi snabbt och en sammanfattning finns här att läsa om det. Mycket handlade om jobb för både mig och Tomas. Elise började på förskolan och när vi var hemma blev det jobb på gården med vårbruket – sätta potatis, kolla till bina, klappa kaninungar, sköta försådderna med mera.

Sommaren gick fort den med. Tomas jobbade ganska mycket på nytt jobb och jag var hemma med Elise. Bland annat plockade jag växter till eget te, fermenterade rallarros och rensade i landet där det växte trots ganska torrt väder. Tomatskörden blev över förväntan och det nästan svämmade över av både tomater och bladmassa inne i vårt växthus.

Även honungsskörden blev bra. Den 7 september slungade vi för sista gången vilket gav oss många kilo härlig ljunghonung. Tomas jobbade mycket med bina och hade ca 10 samhällen att sköta. Företag i Bottnaryd var med och sponsrade några bigårdar, vilka fick honung och informationsblad kontinuerligt under säsongen. Väldigt roligt, men ganska tidskrävande arbete.

 

I mitten på oktober avslöjades mina planer på att starta en webbshop, som jag jobbat med till och från nästan hela året. Mycket tid gick till att få igång butiken under hösten och även ett nytt instagramkonto startades, @anniesenkla.se (och mitt gamla bytte namn till @annie.e.elise). Det blev en tur till Stockholm för utbildning hos Organics by Sara, vilket var väldigt givande.

Den nya hemsidan lanserades därefter och nu är butiken i full gång! Så tacksam över all hjälp jag fått, framför allt av min bror David som ordnat med hemsidan, men också syster Elin som målat de fantastiska loggorna.

Året avslutades tyvärr i moll. Det är tråkigt att dra ner på stämningen såhär i slutet, efter ett fint år, men livet blev så helt enkelt. Tycker dock vi sparar det tråkiga till nästa inlägg. Det kommer snart. Nu hoppas jag att ni alla haft en bra jul och ett fint nyår, och önskar er ett givande och utvecklande år! Ett citat från en tavla jag sett kom upp i tanken nu, som passar i alla fall mig bra att ta med till det nya året är: “Gårdagen är förbi, morgondagen har vi inte sett, men idag hjälper Herren.”

Allt väl till er!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *