Fler tips för vintertorr hud

Som utlovat kommer här fler tips för att vårda vintertorr hud och även hur man kan förebygga det. Det allra bästa är att först och främst vara försiktig med vad man använder för produkter på kroppen. Att inte torka ut den i onödan med starka tensider och tvätta bort för mycket av hudens egna skyddande fettsyramantel. När det gäller främst händerna finns det några knep man kan ta till som jag tycker hjälper väldigt bra på vägen, innan de hinner bli torra.

Förebygg torra händer genom att:
  • tvätta händerna med en snäll, fast tvål
  • rädda dem från kylan med vantar så fort det blir lite kallt
  • diska med diskhandskar – tvätta inte händerna i onödan
  • torka händer noga efter tvätt om de ej smörjes in direkt
  • kapsla in fukten från handtvätten med en olja/salva efteråt vid behov

 

En tvål med snällt lödder, snälla tensider/fettlösare, som inte torkar ut huden i onödan. Här är en av vår snällaste – Avokado & Shea.

 

Glöm inte bort fukten!

De två sista punkterna ovan är väl värda att gå djupare ner i. Det är nämligen så att torr hud behöver inte bara bli återfettad, utan den behöver också få extra fukt. För att huden ska kunna tillgodo se sig fukten krävs det att den kapslas in av en olja eller fetare salva, annars stjälper den mer än hjälper. Det här gäller hela kroppen, och särskilt de mest utsatta delarna så som händer och ansikte som dagligen utsätts för yttre påverkan mer än övriga kroppen.

På morgonen räcker det med att spraya ett ansiktsvatten på ansiktet och sedan smörja in med några droppar olja. Vid extra torrt ansikte, upprepa den proceduren till huden känns helt mättad på fett och fukt. Alltså först spraya ansiktsvatten, smörj 3 droppar olja, spraya igen och smörj med några droppar till. Viktigt att komma ihåg är att alltid avsluta proceduren med ett skyddande lager olja ytterst.

För kvällsrengöring av ansiktet rekommenderar jag att kolla in vad Oil Cleansing Method innebär, det har jag skrivit om här, men Organics by Sara har även väldigt bra info om detta (bland annat här).

Vid torr hud på händer och övriga delar av kroppen – tvätta med en mild hård tvål, t ex Shea & Avokadotvålen från Malin i Ratan eller spatvålen med salt från Ekendahls. Innan du torkar huden helt torr, smörj in den med en vårdande olja, t ex någon av massageoljorna från Organics by Sara eller Allroundoljan från Ekendahls. Då kapslas fukten på huden in av oljan och huden kan tillgodose sig både fukt och fett för att därmed ge huden de bästa förutsättningarna att hålla borta torrhet.

 

 

Det var några tips på hur du kan förebygga och minska torr hud, hoppas de kan vara till hjälp! Hör gärna av dig om du har tankar eller funderingar kring ämnet. Har du något kanontips för torr och fnasig hud?

 


Stort tack förresten, till er alla som har hört av er i samband med mitt förra blogginlägg – det värmer verkligen! Nu jobbar jag vidare med både blogg, instagram och butik. Vi ses och hörs!

1 Comment

  1. […] Sugen på mer läsning om torr hud? Här finns ytterligare inlägg på temat – Fler tips för vintertorr hud […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *