Bare Origin – en intervju med Nena

Bare Origin är ett av svaren på min (ständiga) jakt efter genuina företag som passar in här på Annies Enkla. Företag som värderar hållbarhet högt både gällande rättvisa arbetsförhållanden och för att göra minsta möjliga miljöpåverkan. Nu har jag funnit Bare Origin och är så otroligt glad över det!

Nena, grundaren till Bare Origin, är en eldsjäl som här nedan berättar lite om sig själv. Tankar kring sitt företagande, hur det började och tips på lyxig men enkel hudvård.

Berätta om dig själv och hur det kom sig att du startade Bare Origin?

Jag kommer ursprungligen från Makedonien och har tyvärr ingen officiell utbildningsbakgrund inom hudvård, kemi eller botanisk vetenskap. Jag studerade Software engineering och management och jobbade 3 år inom IT branchen. Anledningen att jag brukar berätta detta är för att jag vill uppmuntra andra att inte ge upp från att följa sina drömmar pga att de tror att de saknar faktakunskap. Man lär sig att simma i vattnet!

Mitt intresse för naturliga produkter (både hudvård och mat) började när jag insåg att vi äter mycket mer processad mat än vad vi tror. Det ledde mig till att inte bara börja tillaga min egen mat utan också gå igenom mitt badrumsskåp och tömma alla flaskor som hade ingredienser jag inte kunde känna igen. Det slutade med att jag började använda bara produkter med en ingrediens och arganolja var min absolut favorit.

Under flera tillfällen medans jag fortfarande jobbade med IT åkte jag till Marocko för att resa runt om i landet och besöka de kvinnliga argankooperativen. När jag till slut bestämde mig för att säga upp mig från mitt jobb (pga att jag började känna att jag var olyckligt inom det branchen) bestämde jag mig för att starta eget och ta in en 100% naturlig, ren men också fairtrade arganolja på marknaden och med det stödja främjandet av kvinnoägda och styrda argankooperativ i Marocko.

Varför har du valt just rena oljor som bas i ditt sortiment?

Det grundläggande tråden i Bare Origin är att ta fram ingredienser som är transparent tillverkade, där jag vet exakt var råvaran kommer ifrån. Det är krävande både med tid och resurser att ta fram sådana råvaror eftersom man måste åka själv till tillverkarna, spendera tid med de och lära sig om deras arbetsprocess och värderingar. Därför har jag bara några få produkter men alla är av 100% bästa kvalité, efter de standarder jag har satt upp för företaget.

Sedan är det också så att jag tycker att enkelhet är så befriande. Det är också ett av grundstolparna i verksamheten, det är både praktiskt för människor med känslig hud men det betyder också att många flera kan använda en och samma produkt, män, kvinnor och barn.

Man tar liksom bort alla begränsningar för vad en produkt kan användas till. Oljor är det finaste som finns enligt mig och det finns så många olika oljor med olika egenskaper. Det finns stor tradition i oljeanvändning runtom i världen. Jag är helt enkelt såld på oljornas fantastiska egenskaper och funktionalitet.

 

Varför endast ekologiska och vildskördade ingredienser?

För att det är det enda som räknas. Faktum är att vi  inte längre har något val, vill vi ge en frisk planet till kommande genarationer måste vi genast tänka om och göra om. Tiden där vi trodde att kemikalier var underbara och så praktiska är över. Nu vet vi och har bevisat hur mycket de skadar oss och miljön.

Med det sagt är jag inte emot allt som är kemiskt. Jag tycker fortfarande att det finns bra, användbara och mindre skadliga kemikalier som har sina funktioner. Men jag är naturens tjej, om jag inte kommer till en stadie i livet där en kemisk produkt är det jag behöver för att överleva, då ser jag inte behovet av att använda en sådan.

Vilda växter är absolut de mest potenta former av växten. De har många positiva egenskaper som finns i större mängder än hos odlade växter, därför tror jag att vi ska använda oss av vilda växter så mycket som möjligt.

 

Berätta gärna om samarbetet med dina leverantörer i Kvinnokooperativen/kvinnokooperativet – hur startade det?

Det startade genom att jag åkte till Marocko för att filma min crowdfundingvideo, vilket var sättet på vilket jag finansierade mitt företag i början och också köpa in arganoljan direkt därifrån. Folk frågar mig ofta hur jag lyckades hitta mina producenter och det enkla svaret är att saker bara faller på plats när man följer sitt hjärta. Det är helt otroligt hur man lyckas möta rätt människor på rätt plats, det känns nästa overkligt men det är bara så.

Jag åkte och besökte massa kooperativ i Marocko, för att jag ville hitta ett äkta kvinnoägt och -styrt kooperativ, vilket jag lyckades göra. Det var viktigt för mig att kvinnorna ska vara huvudaktörerna eftersom argankooperativen är så viktiga i kampen för jämställdhet där. Sedan dess har vi haft ett fantastiskt samarbete. Jag blir så glad att se hur de utvecklas och blir bättre och bättre, vi följer och stödjer varandra via sociala medier.

Jag följde även med dem till Berlin förra året och hjälpte till under en mässa som de var utvalda att delta i och representera argantillverkningen i Marocko. Vi hade så kul! Jag är riktigt glad att mitt jobb har gett mig möjlighet att träffa sådana fantastiska businesspartners som också är mina vänner.

 

Vad gör du när du ska unna din hud lite extra lyx?

Åh, jag är så enkel att det bara är helt löjligt! Jag tycker om att basta, jag tycker att min hud mår så bra av det. Jag älskar att ånga ansiktet med olika växter.

Jag är stor fan av DIY-ansiktsmasker och då är jag inte rädd att använda mat i dem, så som honung, yoghurt, avokado eller ägg :) Vi släpper faktiskt ut en gratis e-bok tillsammans med min kompis Anna från Hudvårdsverkstan ganska snart där vi har tagit fram olika recept och ritualer för en radikal hudvård och för självkärlek. Där kommer de som är intresserade kunna läsa på om fantastiska lyxiga men så enkla tips för välmående och naturligt skönhet.

 


 

Visst är Nenas historia och tankar inspirerande?! För mer information om hennes arbete och om Bare Origin, klicka in till hemsidan HÄR. Ser själv väldigt mycket fram emot den kommande e-boken, kommer såklart länka till den här inne med sen när den publiceras.

Efter att en tid spanat in hennes arganoljor mm finns nu äntligen finns tre av produkterna representerade i sortimentet i webbshopen. Pure Argan Oil, Rose Argan Oil och Wild Rosehip Oil. Tre pärlor som verkligen är värda varenda krona. Som enda webbaserade återförsäljare känns det extra kul att få möjlighet att sälja dem såklart!

Alla bilder i inlägget är från Bare Origin/Nena Stojova.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *