NoPoo – solskydd

NoPoo – solskydd

Innehåller reklam för Annies Enkla

Nu är sommaren äntligen här, och med den kommer solen och värmen! Vi har ju inte behövt frysa den senaste månaden om man säger så… Som svensk är det underbart att efter en lång mörk vinter äntligen få njuta av längre, ljusare dagar och lättare kläder. Vi behöver dessutom utsättas för solen för att tillgodose oss D-vitamin. Men solens strålar är som ni vet också skadliga. Därför tänkte jag dela med mig av tankar och tips kring hur man kan förhålla sig till solen på ett sunt sätt. Samt skriva om solskydd som går i linje med det jag anser vara bra för oss och miljön.

Varför behöver vi skydda oss mot solen?

UV-strålarna från solen delas upp i tre olika; UVA, UVB och UVC.

UVC-strålning är mycket energirik, absorberas av atmosfären och når därför inte oss. UVA och UVB gör det däremot. UVA tränger ner i hudens djupare skikt, läderhuden. Ger skador på cellerna men ger ej bränd hy. Denna strålning går igenom fönsterglas och moln.

UVB-strålning når det yttersta hudlagret, överhuden. Där produceras då melanin som gör huden brun, och cellerna stimuleras även att bygga upp ett tjockare hudlager, detta för att skydda oss mot strålningen. UVB är den strålning som gör att vi bränner oss om vi vistas för länge i solen. Värt att nämna är också att den bidrar till att bilda D-vitamin på huden – vilket är viktigt för att stärka bland annat immunförsvaret och skelettet. Upptaget av D-vitamin är mer effektivt via solning än av tillskott via maten. Mycket av strålningen stoppas vid ozonlagret, men som ni vet har det nu blivit tunnare.

Det finns olika uppgifter om hur lång tid det faktiskt är nyttigt att vara i solen för att tillgodose sig D-vitamin. Mellan 5 min upp till 30 min för ljushyade och och något längre för mörkhyade, då solen står så högt att vår skugga är kortare än oss, är ett riktmärke. Spannet beror på hudtyp och grad av känslighet för solen.

Mellan kl 11 och 15 är solen som starkast, då är det extra viktigt att vara försiktig och inte ligga och pressa i solen. Dock är det väldigt individuellt hur bra man tål solstrålarna. De som är i riskgrupperna, och därmed bör vara extra försiktig med att vistas i solen, är de med väldigt ljus hy, röd-och ljushåriga, de som har melanom i släkten och de med flera födelsemärken (nevi). Barn har sämre skydd än vuxna och framförallt spädbarn – de bör inte vistas i solsken alls.

Både UVA och UVB bidrar till att huden åldras snabbare. Dessutom finns också studier som visar att de har en stark koppling till att orsaka hudcancer.

Täckande kläder är ett bra solskydd.

Hur ska man skydda sig från solen?

Det finns olika sätt att skydda sig mot solens strålar:

 • undvik att vistas i solen
 • fysikaliskt solskydd
 • kemiskt solskydd
Undvik solen

Kanske låter klurigt, men att vistas i skugga och inomhus de timmar solen är som starkast är ett effektivt sätt att skydda sig. Barn under ett år rekommenderas att inte vara i direkt solljus alls, som tidigare nämnt.

Kemiskt skydd

Ett kemiskt solskydd fungerar så att det absorberar UV-strålningen och med hjälp av en kemisk reaktion oskadliggörs den. Tyvärr används det syntetisk ämnen i framställda solskydd som i vissa fall både är hormonstörande, dåliga för miljön (skadar korallrev bla) och allergiframkallande. Oxybenzone är ett sådant exempel, som dessvärre är ett av de mest förekommande. Därför ska kemiska, syntetiska skydd undvikas.

Vissa oljor kan också ge ett visst skydd genom att absorbera UV-strålning. Dock har studier inte visat på högre spf än runt 2-8. Det är därför viktigt att inte ha någon övertro på deras förmåga att skydda. Även om huden inte bränns (av UVB) kan huden även bli utsatt för skadlig strålning djupare i huden (UVA).

Fysikaliskt skydd
Kläder som solskydd

Kläder och hattar kvalar in som fysikaliskt solskydd, ett av de absolut bästa faktiskt. En tät skjorta/blus ger skydd upp till spf 50. Långärmade, luftiga skjortor och blusar samt luftiga byxor är kanonplagg i solen! Det tillsammans med en bredbrättad hatt och lite solkräm (läs vilken nedan) i ansiktet så klara sig vår dotter på tre år fint utan att utsättas för för mycket skadlig strålning. Sen eftermiddag/kväll åker sommarklänningen fram istället.

Farfarsskjorta och luftiga, täckande byxor samt en bra hatt. 

Solkräm som solskydd

Om man ska vara ute i solen under de timmar med stark UV-strålning under längre tid och/eller har solkänslig hy är solkräm med titandioxid och/eller zinkoxid ett bra alternativ tillsammans med skyddande kläder och hatt. De klassas också som fysikaliskt skydd, dvs reflekterar solens strålar bort från huden. Det är viktigt att de ej är i nanopartiklar då det visat sig att de kan penetrera huden. Man vet inte säkert vad som händer med nanopartiklarna när de kommer in i kroppen, därför är det bästa att vidta försiktighetsprincipen.

Den solkräm som finns hos mig här i Annies Enkla innehåller icke-nano zinkoxid. Det bästa alternativet som finns för solkräm på marknaden.

Suntribe Sunscreen

Suntribe Sunscreen har en spf på 30, vilket kan tyckas lågt i jämförelse med 50 (som oftast rekommenderas till barn). Skillnaden på 30 och 50 spf är dock endast några procent. Spf 30 ger ett skydd på 97 % och spf 50 ger ett skydd på 98 %. Men varför stanna på 30?

Spf anger hur stort skydd produkten har mot UVB-strålning. Det är lätt att luras av en hög siffra på solkrämen – men i många fall ger det endast en falsk trygghet. De flesta solkrämer är bäst på att blockera UVB-strålning, den strålning som b la kan göra oss solbrända, röda. När den blockeras tror vi att vi lugnt kan fortsätta sola. När huden inte blir röd är det lätt att glömma av de skador den förorsakar i läderhuden av UVA-strålning. Suntribe Sunscreen är dock utvecklad för att blockera både UVA och UVB.

Det är inte bara de aktiva ämnena som spelar roll – övrigt innehåll är viktigt med! Vanliga solkrämer har, liksom andra krämer och salvor som inte är nopoo, ofta tvivelaktigt innehåll. Silikoner, mineraloljor, olika emulgeringsmedel samt konserveringsmedel. Något som helst ska undvikas både för kropp och miljö. Utöver naturlig zinkoxid innehåller Suntribes solkräm däremot ekologisk solrosolja, kakaosmör, sheasmör, kokosolja och bivax. Som konservering tillsätts vitamin E som framställts från vetekultur.

Sammanfattningsvis:

 • Solen ger oss livsviktig D-vitamin
 • Solen UV-strålning är skadlig i för stor dos
 • Bästa solskyddet är att undvika solen då den är som starkast
 • Täckande kläder är också ett bra solskydd
 • Som komplement är en ekologisk och ren solkräm bra

Klicka HÄR för att komma till produkterna från Suntribe Sunscreen i webbshoppen.

Här finns:

För källor och för mer information, läs gärna följande inlägg. Det djupgående inlägget av Susanne Bilski, Devaz. Organics by Sara skriver om solning och solskydd. På Strålsäkerhetsmyndigheten kan du läsa mer om UV-strålning och varför den är skadlig. Kemikalieklok skriver klokt om varför man ska vara försiktig med både solning och solkräm. Suntribe skriver på sin hemsida om deras solkräm och varför spf 30 är gott nog.

4 Comments

 1. Louise Hvid skriver:

  Hej Annie
  Jeg følger dig på Instagram, fordi jeg selv brænder for den levestil du har, den naturlige, rolige, ansvarlige levevis. Det er hyggelige og inspirerende indlæg. Jeg selv lever dog ikke lige sådan, prøver lidt i mit travle liv i en forstad tæt på København, med fuldtidsarbejde i en travl fremstillingsvirksomhed, så det er som så?
  Jeg har selv fremstillet cremer, shampoo og sæber til eget forbrug i snart 15 år, ved t følge opskrifter fra Urtegården i dk, som jeg tænker du har hørt om. Men jeg bruger deres emulgatorer, ME og VE fedt. Men anbefaler du at man udelukkende anvender fedtstoffer til at tykne cremen med? Eller bruger du andre ting? Jeg vil gerne prøve den solcreme du anbefaler, også efter at have læst din gode artikel.
  Er det en besøgsgård du har? Eller udelukkende internethandel?
  Mange hilsener Louise

  • Annie Andersson skriver:

   Hej! Vad roligt du hör av dig! Jag föredrar att helt utesluta emulgeringsämnen och förtjockningsmedel samt konstgjorda konserveringmedel i de produkter jag köper in (och även gör själv). Dels för att det inte finns helt naturliga och eko, dels för att jag inte anser att de behövs. Salvor på endast fett och vax, oljor i kombination med vatten/ansiktsvatten är i princip det som jag tycker behövs :) Men jag är inte helt insatt i ämnet, kör på med försiktighetsprincipen. Kanske kan det finnas mer info på ekohyllan.se

   Främst säljer jag via hemsidan, men om man vill komma hem till mig kan man boka tid. Ibland säljer jag även på mindre marknader. Du är välkommen med fler frågor! Roligt du är intresserad av solkrämen – den är kanonbra!

   Allt väl!
   /Annie

 2. Louise Hvid skriver:

  Hej Annie
  Mange tak for svar, det var meget nyttigt. Jeg vil prøve det af, udfra tanken om ikke at putte andet i end det der er brug for. Mon jeg kan nå at få solcremen inden lørdag? Jeg har været travl, og så ikke dit svar med det samme, tiden går. Det er snart tid for ferie. Jeg prøver at bestille.
  Hvis jeg en dag skal til Sverige på tur, vil jeg planlægge et besøg. Imens følger jeg med på siden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *