Bekämpa lupinerna – men varför?

Bekämpa lupinerna – men varför?

Idag ska vi som vill göra vårt lilla för att bekämpa lupinerna, det är “Den stora lupinbekämpardagen”. Fältbiologerna har utlyst just 6 juni, vår Nationaldag, för att stoppa spridningen och minska beståndet av lupinerna – därmed också värna om vår naturliga flora. För ett år sedan hade jag inte en tanke på att de vackra blå-rosa lupinerna behövde bekämpas. Nu ser jag dem med lite andra ögon…

Igår tog jag en sväng för att ta bort de som stod närmast gården. Det blev ett gäng blommor, fina, men de blommor som annars skulle vuxit där håller jag varmare om hjärtat. Lupiner finns det så det räcker av ändå, tyvärr. Läs här nedan varför det är så viktigt att försöka bekämpa lupiner och sprida kunskapen om det vidare.

 

Bekämpa lupiner

 

Varför måste vi bekämpa lupinerna?

För att det är en invasiv art som sprider sig snabbt och okontrollerat. Den hör inte hemma i vår natur, den blev importerad hit till Sverige från Nordamerika. Som ni säkert sett tar de över vägdikena utmed många vägar, men även ängar och andra öppna ytor invaderas. De gör att våra känsliga ängsblommor utkonkurreras, den biologiska mångfalden hotas. Det leder i sin tur till att bin och humlor tillsammans med andra pollinerare får svårare att hitta föda. Lupinerna binder även kväve från jorden, vilket gör att jorden blir mer näringsrik. Ytterligare en faktor som gör att den naturliga floran missgynnas.

 

Hur sprider lupinerna sig och hur kan de bekämpas?

Lupiner sprider sig genom frösådd men också via rotsystemet. Eftersom de är otroligt sega och envisa är det viktigt att bekämpa dem med ett långsiktigt tänk. Rötterna klarar sig bra under vintern och fröna kan lagras i jorden i över 50 år! Men den lilla insatsen hjälper också. Fältbiologerna har listat några åtgärder som man kan göra, oavsett hur mycket tid eller kunskap man än har. Här kan du läsa om deras strategi.

 

Lupiner

 

Tips på hur du kan bidra till att minska lupinernas spridning:
  • Plocka lupiner innan de hunnit bilda frön på blomstänglarna
  • Så inga nya frön
  • Sparka/skrapa sönder små plantor på våren
  • Gräv upp plantor
  • Slå dem med lie, gärna flera gånger per år, innan frön hunnit bildas

Med fördel slängs växterna i brännbart. Det görs för att gynna inhemska arter som trivs när jorden är näringsfattig. Om växten ligger kvar på marken blir det allt för näringsrik, då lupiner som nämnt tidigare binder kväve i jorden. Rötterna och fröerna ska dock alltid slängas i brännbart då de annars sprider sig och det du gjort blir ogjort.

Hoppas även du som läser blivit inspirerad till att bekämpa den invasiva art som lupinen faktiskt är. Berätta gärna om det här var ny information för dig eller om du själv gjort något idag, på den stora “lupinbekämpardagen”! Och du behöver inte vara orolig, du som tycker de är så vackra (för det är de ju när de blommar i alla fall), du kommer säkert få njuta av lupinerna länge till – envisa som de är.

Bukett med lupiner

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *