Surskölj till håret – så funkar det!

Surskölj till håret – så funkar det!

Om du någon gång läst om hårvård och NoPoo är det ganska troligt att du läst ordet “surskölj”. Jag tänkte nu skriva lite om vad det är, om det verkligen behövs och hur man i så fall gör.

 

 

Vad är surskölj?

En surskölj är en blandning av något surt och vatten som hälls över håret, alternativt sprayas på håret, efter hårtvätt med basisk schampotvål eller annan typ av nopoo-schampo. Vanligast är att låta sköljen vara kvar i håret, men vissa upplever bäst effekt om den sköljs ur. Fungerar som en typ av balsam.

 

Behövs sursköljen?

Ja och nej. Det är lite delade meningar om det verkligen behövs efter en basisk hårtvätt (som t ex med schampotvål som jag kommer utgå från). Vissa menar att det i princip är ett måste, andra struntar i det helt. Jag tycker man ska testa och se hur håret ter sig.

Först får vi reda ut det här med pH-värde och vattnets hårdhet. Dricksvatten ska ha ett pH-värde på 7-9, dvs neutralt till lätt basiskt. Hudens naturliga pH-värde är runt 5,5, lätt surt. Då trivs inte skadliga bakterier, virus och mikroorganismer och huden skyddar kroppen från sådana angrepp.

Därför kan det vara bra att den känsliga huden i hårbottnen neutraliseras efter en något mer basisk tvätt med schampotvål. Hur känslig huden är för rubbning av såväl vatten som tvål är väldigt individuellt. För någon räcker det att skölja håret med surskölj när det kliar lite, kanske en gång per månad. Andra måste skölja efter varje tvätt för att huden ska må bra.

Vattnets hårdhet/mjukhet spelar också in. Efter erfarenhet som Malin i Ratan delat med sig av är det större sannolikhet att surskölj behövs om vattnet är hårt. Ett hårt vatten innebär att det är rikt på mineralerna kalcium och magnesium. För de med mjukt vatten kan det inte alls upplevas att det behövs.

Det är inte bara hårbottnen som gynnas av en surskölj. Hårets fjäll sluter sig även lättare och får då mer glans samt blir lättare att reda ut. Om sköljen dessutom är svalare, kanske till och med kall, hjälper även det till att sluta hårfjällen.

 

Hur gör man?

Det finns flera olika slags surskölj, här listar jag tre favoriter som både är bra för miljön och ditt hår.

 

Äppelcidervinäger

Det är en av de vanligaste sursköljerna som är kanon till kliande hårbotten, trassligt hår samt för att ge håret glans. Min personliga favorit, som dessutom är den mest miljövänliga varianten då den går att tillaga helt från grunden med egna äpplen (läs här hur). Om man ej går all in med egentillverkad finns det bra ekologiska dito i butik. Det må lukta lite skarpt just i duschen och kort därefter, men så fort håret är torrt är det doftfritt.

Gör såhär: En liten flaska med ävc kan stå i duschen, häll upp någon till några matskedar i ett litermått. Fyll på med ljummet vatten (helst så kallt som möjligt) och häll över nytvättat hår. Låt det vara kvar i håret eller skölj ur, testa vad som passar just ditt hår bäst. Andel äppelcidervinäger kontra vatten är en smaksak, testa dig fram vad som passar ditt hår.

Outspädd äppelcidervinäger

 

Citronjuice

En surskölj för den som inte klarar av doften av äppelcidervinäger. Nu på sommaren kan citron även rekommenderas för de som vill få lite ljusare hår då det har en blekande effekt. Det torkar dock ut något, så var uppmärksam på om håret känns för torrt. Citronjuice kan pressas direkt från citronen såklart. Det smidigaste är dock att köpa ren juice på flaska. Var noga med att den är ekologisk och helt tillsatsfri från citronsyra med mera. Tillreds på samma sätt som skölj med ävc.

 

Hibiskus

Avsvalnat te på torkad hibiskus fungerar även bra som surskölj, då det har ett lägre pH-värde. Det är dessutom vackert rosa i färgen och väldoftande, ger ett stark och friskt hår samt sägs motverka håravfall. Då infusionen blir kraftigt rosaröd i färgen av de vackra hibiskusbladen kan de eventuellt missfärga riktigt ljust hår samt ljus textil.

Gör såhär: Häll 2 dl vatten över knappt 2 tsk torkad hibiskus. Låt dra tills vattnet tagit ordentligt färg. Sila sedan av bladen och låt svalna. Häll infusionen över hårbottnen och ner över håret. Skölj ur med svalt vatten efteråt. Alternativt kan infusionen sprayas i efter tvätt. Den bör användas direkt men kan sparas någon dag i kylskåp om så önskas.

Det finns att köpa här.

Hibiskusinfusion färdig att användas.

Vill du istället ha en helt färdig produkt som dessutom är en fräsch och uppiggande doft av pepparmynta? Då ska du kolla in denna hårskölj från Ekendahls som finns i sortimentet. HÄR hittar du den.

3 Comments

 1. Yvonne skriver:

  Hej!
  Kan permanentat hår ta skada av en surskölj med utspädd äppelcidervinäger? Skulle gärna använda ÄCV istället för inpackning och balsam då det verkar mer naturligt.
  Mvh
  Yvonne

  • Annie Andersson skriver:

   Hej! Tack för din fråga. Jag har ingen erfarenhet av permanentat hår så kan inte svara helt hundra, men skulle inte tro att håret tar skada. Börja med att testa lite försiktigt, med bara någon matsked ävc i ett litermått med vatten. Skölj sedan håret lätt med vanligt vatten efter sursköljen, så har du gjort en mild variant. Mvh Annie

 2. […] ska slängas. Nässelvatten är kanon att ha som en hårskölj efter hårtvätt. Det ersätter inte surskölj, men kan med fördel kombineras med det. Passar bra för dem med lite kliande hårbotten, mjäll, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *