Så slipper du torra händer

Så slipper du torra händer

Torrare luft ger torrare hud, och våra händer är då särskilt utsatta under vinterhalvåret. Om du dessutom tvättar händerna ofta och noga i virustider, är det också stor risk att torka ut händerna. Därför tänkte jag dela med mig av några tips för hur du dels minskar riskerna för att göra händerna torra dels hur du vårdar dem om det redan hunnit ske. Tipsen funkar fint även för de med problemhud så som vissa typer av eksem.

Hur du förebygger torra händer:

  • låt inte händerna frysa, använd vantar så fort det blir lite kyligt ute
  • använd en snäll, eko, överfettad hård tvål som ej torkar ut
  • ha inte händerna i (varmt) vatten under lång tid (disken t ex), använd diskhandskar

Hur du hjälper redan torra händer:

  • börja med ovanstående tips
  • lägg sedan till en bra hudsalva som smörjes på fuktad hud
  • tvätta händerna med havretvätt emellanåt
  • skrubba fuktade händer med honung och mixad havre
  • smörj fuktade händer med hudsalva vid sänggående och trä på tunna bomullshandskar

Fett men också fukt är viktigt

Det är viktigt att tillföra fukt, då en torr hud har brist på just det, inte enbart fett. Fettet, det vill säga oljan eller salvan, kapslar in fukten. För att mätta riktigt torra händer kan man med fördel fukta händerna, smörja in dem med olja/salva, fukta igen för att sedan avsluta med fett. Upprepas tills huden känns helt mättad. För bäst effekt, använd gärna lite olja/salva åt gången och upprepa proceduren flera gånger. Då kan huden tillgodo se sig både fukt och fett som bäst.

Tips på produkter från Annies Enkla (klickbara länkar):

Salvor: Ringblomssalva och Mirakel för särskilt torr hud, perfekt att smörja under dagen och inför natten. Mamma-Baby-Barn till hela familjen, liksom Sheasmör och Mangosmör.

Oljor: Allround/babyolja, Massage & Body Oil Shoothing Lavender samt Arganoljorna från Bare Origin är kanon till torra och fnasiga händer. För problemhud så som eksem rekommenderas även Oil Serum Antioxidant som komplement till salva.

Tvålar: Alla tvålar som finns i webbshopen (se här) är milda och hudvänliga. Men de som är absolut snällast mot huden är: Sensitive skin, Shea & Avkoado, Aleppotvål 40 %  samt Olivtvål med havre och honung.

Fukt: Fukta händerna med vanligt kranvatten går fint. För en terapeutisk, lugnande verkan på torr hud, använd ett hydrolat, t ex Flower Water Lavender.

Sugen på mer läsning om torr hud? Här finns ytterligare inlägg på temat – Fler tips för vintertorr hud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *