Ekologisk såpa – tips på användning!

Ekologisk såpa – tips på användning!

ekologisk såpa

Äntligen har jag hittat en HELT ekologisk flytande såpa. Efter att jag hållit utkik efter en ganska länge snubblade jag till sist över Stenbäckens Såpa av en slump. Såpan är gjord på KRAV-märkt rapsolja och en av varianterna har även eterisk olja av enbär tillsatt. Tillverkad i Sverige på svensk råvara – bättre än så kan det knappast bli!

Rapssåpan är ganska neutral i doften, något mildare/neutralare än linoljesåpan.

 

 

Till vad kan såpa användas?

Rapssåpa är en allroundprodukt och kan därför användas till det mesta i hemmet. Den löser fett väldigt effektivt, samtidigt som fettsyran i såpan vårdar ytan som rengörs. Särskilt trägolv, sten och marmorytor gillar såpan.

Rengör hela badrummet med ekologisk såpa. Både toalett, handfat och badkar kan rengöras med såpa. Spraya på rengöringsspray med såpa (se nedan) låt verka ett litet slag sedan torka/skrubba bort med trasa och toaborste i toaletten. För att få bort beläggning av kalk mm använd spray med ättika och vatten.

Ytor i köket går fint att rengöra med såpa. Inga skadliga kemikalier finns i såpan vilket gör det ofarligt i samband med mathantering. Kan också användas vid handdisk.

Koka upp vatten med lite såpa i en fastbränd gryta, diska sedan som vanligt. För att rengöra en ingrodd ugn, stryk på såpa och värm upp ugnen till 100 grader. Låt verka en stund och sedan svalna av, torka ur med fuktas svamp och trasa.

Det går också bra att tvätta kläder med såpa, häll 2-3 msk såpa i tvättmedelsfacket. Vid svårare fläckar, förbehandla dem med såpa och lite varmt vatten. Låt dra en stund innan tvätt.

Häll upp såpan i en tom flaska för flytande tvål så får du en välgörande och väl rengörande handtvål. Torra och fnöskiga fötter med självsprickor? Gör då ett fotbad med varmt vatten, såpa, epsomsalt samt olja (t ex raps, avokado eller oliv).

Putsa fönster går också fint med såpaspray, liksom att behandla lusangrepp på inomhusväxterna.

 

Rengöringsspray med såpa – så gör du!

Ekologisk såpa är dryg! Du kan spara på både miljön och plånboken genom att inte slösa för mycket på såpan. Ett sätt för att dryga ut den är att göra ett enkelt rengöringsspray, med bara två-tre ingredienser.

 

Detta behövs:
  • ekologisk såpa
  • sterilt vatten
  • ev eteriska oljor (rosmarin, tea tree eller eukalyptus till exempel)
  • sprayflaska
Gör såhär:

För att få en så lång hållbarhet som möjligt bör alla redskap samt vatten vara sterilt. Jag använder mig av en en gammal saftflaska samt spraymunstycke från vanlig sprayflaska. Sterilisera glasflaskan i ugnen på drygt 100 grader i ca 30 min. Koka upp vatten och låt svalna.

Häll i 5-15 ml såpa i den rena flaskan. Fyll upp flaskan med vatten. 5 ml såpa till 5 dl vatten räcker gott, men för extra doft av såpa eller för än mer behov av att lösa fett använd lite mer.

Tillsätt eterisk olja om mer doft önskas. Rosmarin, tea tree och eukalyptus har alla en antiseptisk verkan och har också en fräsch och tilltalande doft. I Ekologisk såpa – Enbär är det optimalt att tillsätta eterisk olja av rosmarin till då just dessa två örter förr använts för att rena luften på sjukhus. I rengöringssprayet på bilden användes såpan med enbärsdoft, 5 dr av rosmarin samt 3 dr av eukalyptus.

Skruva på ett rent spraymunstycke och skaka flaskan försiktigt så det blandas. Nu har du ett rengöringsspray som både är effektivt, miljövänligt och drygt!

HÄR finns såpan att köpa.

 

rengöringsspray

Ekologisk såpa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *