Nopoo – så började jag

Att dela sin resa mot en mer hållbar livsstil tycker jag är befriande. För visst är det så att vi alla är på väg, ingen kan bli klar. Det är också inspirerande att se att vi alla har varit nybörjare någon gång. Så här kommer min historia, om hur det började med en mer hållbar rutin för att vårda min kropp och mitt hår.

Det började när jag gick på Högskolan i Jönköping och läste Internationellt Arbete – Globala studier. Där fick jag en bra grund och fördjupning i att det vi företar oss här på jorden också påverkar den. Antingen positivt, men i många (flesta) fall negativt. Kanske ingen rocket science, men det blev så klart för mig där, att vi måste ändra vårt sätt att leva. Detta var hösten 2011.

En del i den omställningen blev att fundera på vad jag smörjde på kroppen, och vad jag tvättade mitt hår med.

Eftersom mitt hår har självfall/delvis lockigt kom jag in på balsammetoden och NoPoo. Det funkade efter en inkörningsperiod riktigt bra att tvätta med balsam. Dock kändes det sådär att använda ganska mycket balsam och skölja håret lääänge i duschen. Efter ett tag blev det mer och mer schampo av ekologiska märken för mig. Men NoPoo fanns där som begrepp och mer och mer ihopkok och rena oljor blev en vardag för mig.

2014 startade jag denna blogg, och fördjupade mig då mer och mer i olika ekologiska skönhetsprodukter. Jag höll fast vid ekologiska schampon, men testade även att tvätta håret med rasullera och ansiktet med African Black Soap från Body Bazar. Den svarta tvålen fick mig att verkligen få upp ögonen för den ekologiska fasta tvålen. Organics By Sara, som då var ett helt nystartat företag, blev min första ingång till ekologiska och rena oljeblandningar med deras kroppsolja Pure Goddess.

Några av mina dåvarande favoriter att smörja kropp och händer med.

Jag gjorde egen deo som funkade kanon (se recept här), och testade göra egna ansiktsskrubber mm.

I mitten av 2014 började tvätta håret med rågmjöl – vilket jag fortfarande gör emellanåt. Verkligen en toppengrej. Rågmjöl och vatten liksom. Hur miljövänligt låter inte det?! Snällt mot håret är det också.

Vår dotter Elise föddes maj 2015, och då var jag redo och påläst om allt som handlade om babyvård. Tygblöjor blev det så småningom och all paraffinolja/babyolja var även då bannlyst i vårt hem.

2016 fick jag äntligen till att köpa Facial Oil från Organics by Sara, samt Arganolja från Body Bazar. Och blev totalt fast. Dessutom blev jag mer och mer medveten om vilken inverkan syntetisk parfym har på oss, och har nu, som då, riktigt känslig näsa för det. 2016 var även året då jag testade schampotvål för första gången – vilket jag använder till största del än idag.

Sedan har det rullat på. I oktober 2017 gick jag på utbildningsdagar med Sara Nomberg, grundare av Organics by Sara. Det gav mig så mycket inspiration och information om ocm, ekologisk hudvård, och hur man på bästa sätt kan ta hand om sin hud. Efter att gått all in med olja i min ansiktsvård har jag nu fått en mycket mer välmående hud. Så värt!

En månad senare startade jag upp webbshopen, och har sedan dess fått möjlighet att testa på alla underbara produkter som finns i sortimentet. Så otroligt tacksam över att det finns så många genombra företag som tillverkar alla oljor, tvålar, salvor mm. Och tänk att jag fått samla dem och servera dem på silverfat till er. Sjukt kul faktiskt!

Jag är sällan torr i huden och mitt hår mår bra. Jag ser absolut INGEN anledning till att gå tillbaka till konventionell hud- och hårvård. Någonsin. Så här i efterhand är jag så tacksam till alla vägar som lett mig fram till alla dessa insikter om hud- och hårvård. Om vad riktig ekologisk skönhet innebär.

Hur ser din NoPoo-resa ut? Så nyfiken att få höra din historia nu! Du behöver inte vara fullt så ingående som jag, om du inte vill ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *