Tips på vad du kan göra med röda vinbär!

Tips på vad du kan göra med röda vinbär!

kombucha med röda vinbär

I dagarna nu har jag plockat röda vinbär som bara den. Då vi har typ sju buskar som det dräller av bär på känns det fint att kunna ta tillvara på lite av dem.

Buskarna är gamla men de flesta av dem ger alltid god skörd. Otaliga burkar rårörd gelé har de gett hushållet här förr i tiden då min farmor varje år tog väl tillvara på bären. Själv är jag lite dålig på det där med gelé… Jag tänkte nu dela med mig av några tips på hur du kan använda alla de röda vinbären som du kanske har på tomten. Om inte? Kolla runt bland vänner och bekanta med trädgård – oftast finns det en eller flera buskar som kanske inte tas till vara på. Att minska även det svinnet (förutom allt annat matsvinn) tycker jag är kanonbra och viktigt!

Inte att förglömma så är röda vinbär riktigt nyttigt och 100 g bär ger oss mer än väl av vårt dagsbehov av C-vitamin. De innehåller även antioxidanter, kostfibrer och karotener mm som även det är viktigt att tillgodose kroppen med. De främjar matsmältningen och liksom tranbär är den urindrivande, vilket gör den till ett bra bär att boosta kroppen med vid urinvägsinfektion.

Här kommer några tips på vad jag brukar göra med de många röda vinbären vi har här hemma. Kanske du också kan hitta någon favorit?

röda vinbär i ett litersmått

Rårörd saft på röda vinbär.

Den här saften gjorde alltid mamma när vi var små. Rårörd saft som nästan var åt juice-hållet. Plus en del socker då. Jag drar ned på sockret och oavsett hur mycket socker du har i, kräver denna saft att det fryses för att den ska hålla någon längre tid.

Här kommer receptet:

1 kg röda vinbär och 1 ekologisk citron mixas. Häll på 1 liter vatten och låt det stå ett dygn i kylskåp.

Sila sedan saften genom en finmaskig sil. Tillsätt därefter önskad mängd socker (i ursprungliga receptet står det 1 kg.). Rör tills det löst sig i vätskan.

Häll upp i burk/gamla mjölkkartonger och frys in. Späd saften med vatten innan den dricks. Gott!

Kombucha med röda vinbär.

Häromdagen smaksatte jag en redan färdigbryggd batch med kombucha med några deciliter röda vinbär. Titta vilken underbar färg det blev! Lät det stå 2-3 dagar. Viktigt är att lufta kärlet/flaskorna emellanåt så de ej sprängs av trycket som bildas i jäsningsprocessen. Samt att vända på flaskorna någon gång per dag så bären kommer i kombuchan ordentligt.

Sen silade jag av bärmassan och tappade upp drycken på flaskor. Inne i kylen kan flaskorna sedan så någon vecka, om de inte hinner bli uppdruckna innan dess vill säga.

Recept på hur jag gör själva kombuchan kan komma längre fram, men annars finns det att kolla upp även på andra ställen.

kombucha med röda vinbär

Långpannekaka med röda vinbär.

En favoritkaka här hemma är denna enkla kaka som vispas ihop och gräddas i långpanna. Hitta receptet här i ett äldre inlägg. Många ägg behövs, men för oss är det bara bra, för att ägg har vi i överflöd just nu. Bär kan varieras, jag tycker röda vinbär tillsammans med blåbär är kanongott!

När kakan bakades hade inte hunnit ut i skogen än för att plocka blåbär, så det blev en kaka med bara vinbär – väldigt gott det med!

långpannekaka med röda vinbär

Torkade vinbär.

Antingen torkar du dem på plåt i ugnen, eller så använder du en torkapparat. Eventuellt behövs bakplåtspapper på ollorna om nätet är för stormaskigt.

Perfekt sätt att ta tillvara på bären om frysen börjar bli full (vilket vår redan är, kort gånget in i skördesäsongen…) Gott att ha i müslin eller som topping direkt på yoghurten. Den syrliga smaken gör sig perfekt i de torkade bären!

Frukt- och bärremmar med honung och röda vinbär.

Nu var det ett tag sedan jag gjorde fruktremmar, eller fruktläder, som vissa kallar det. Särskilt svårt är det inte, bara lite tidskrävande i ugnen. Här finns ett recept på hur jag gjorde. Då hade jag svarta vinbär, krusbär och honung i smeten. Röda vinbär med lite vaniljpulver och honung tror jag skulle bli gott! Smaka av smeten och testa dig fram.

Det gör inget om det är ganska syrligt – det blir ännu godare sen när smeten torkat. Ett supersmidigt godis som dessutom är riktigt nyttigt – hur bra?!

Frys in till smoothies.

En favorit här hemma är att använda de syrliga och friska bären till smoothies. Gärna med banan, ingefära, vatten och lite olja. Testa dig fram till vad just du gillar. Men något sött som bryter av det syrliga kan krävas.

Nu har vi flera stora påsar fulla med vinbär redo för att tas fram i höst och mörkare vintertider när det kan behövas en extra vitamininjektion.

Det enklaste, och kanske godaste, är ändå att äta dem som de är direkt från busken tycker jag! Eller plocka några nu när de är mogna och strö på gröten, ringla honung över (gärna färsk, flytande om du råkar ha det hemma) och njut till frukosten.


Hoppas du hittade några favoriter att testa här ovan, hör gärna av dig om du har frågor eller om du testat något som blev bra! Lycka till!

Gillar du denna typen av inlägg – låt mig veta det så kan jag skriva fler på samma tema.

Och förresten – glöm inte kolla in min webbshop med helt genomsnälla ekologiska hud- och hårvårdsprodukter. Noga valt för att du ska slippa lusläsa på baksidan av produkten. HÄR hittar du dit.

4 Comments

  1. Elzbieta skriver:

    Hej!
    Undrar bara om dina recept kan man använda till de frysta bären?
    Ha det
    Elzbieta

  2. […] Tips på vad du kan göra med röda vinbär! | Annies Enkla […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *