2019 och det nya året

Tänkte skriva lite kort om året som varit, men också blicka framåt mot vad som kommer. Gården, företaget, och personligt, allt på en gång. Lika bra så va? För det hör ju liksom ihop.

Fagerhults gård

Vi börjar med vad vi tagit oss för på gården, mycket roligt och utvecklande har vi varit med om. Samtidigt som vi inte haft så mycket tid eller (framförallt) ork till allt som vi velat.

2019 var nämligen året då vi så smått började satsa på att odla grönsaker till försäljning. Det var främst morötter, fyra olika slags betor och palsternackor som såldes, men även lite rotselleri, svartrot, haverrot samt vitlök. Vi sålde även de första köttlådorna av vårt egna linderödskött. Två saker som vi längtat och sett fram emot ganska länge! Några kultingar såldes även till liv.

Rekoringen Jönköping/Huskvarna var vår främsta säljkanal, vilket funkade över förväntan – det är verkligen ett perfekt koncept för oss som är nybörjare av grönsaksförsäljning. Vi behöver endast skörda det som är beställt och att levereras ut till kund vid ett tillfälle varannan vecka. Vi har fått flera återkommande kunder och det är så otroligt roligt att få bra feedback. Grönsakerna odlades främst på en liten åkerplätt som grisarna berett för oss. Rensat ogräs och gödslat, det visade sig vara ett vinnande koncept då grödorna växte och frodades fint. Kampen mot kvickroten går bevisligen att föra utan bekämpningsmedel, känns uppmuntrande!

En helg i höstas sålde vi även på Asecs i Jönköping. Det var roligt att få möjlighet att nå ut till nya kunder, även om det var ganska svårt att beräkna hur mycket som behövde skördas i förväg.

Såklart fortsatte vi även med biodlingen också. Under sommaren fick vi ta hand om ett helt gäng bisvärmar, ovanligt många! Honung slungade vi och fick en ganska bra skörd. Hönorna levererade ägg som tidigare år, kycklingar kläcktes fram med varierat resultat och några hönor blev tyvärr mat till rovfåglar.

Annies Enkla under året som gått

Samtidigt som jag jobbade på äldreboendet fortsatte jag med jobbet med webbshopen och allt vad det innebär med Annies Enkla. Det hade inte skadat med mer tid och ork till Annies Enkla, men hoppas att 2020 blir bättre i det avseendet. Jag började dock anordna “Hemma-hos kvällar” vilket var väldigt roligt! Jag deltog även på ett gäng olika marknader. Alltid väldigt givande att träffa nya och gamla kunder!

I april-maj var jag föräldraledig med Elise från äldreboendet, och i samma veva började lilla bebisen i magen växa. På grund av allt vi varit med om under 2018 så tog graviditeten mycket energi både psykiskt och fysiskt. Men vi båda kämpade på. i slutet av september gick jag hem på graviditetspenning och den 11 november kom vår efterlängtade lillasyster Livia till Elise och Isak.

Tankar och planer inför 2020


Sammanfattningsvis är vi glada och ganska stolta över allt vi hunnit med under 2019 på gården, med tanke på hur vi mått. Nu ser vi fram emot 2020 med allt vad det innebär. Framförallt att få följa Livia och Elise i deras liv. Men också att få utveckla våra odlingar för att kunna odla ytterligare lite mer till försäljning. Vi kommer såklart fortsätta med biodlingen (om än kanske inte ha fler bisamhällen än vi har i nuläget). Förhoppningsvis kommer vi även odla mer till oss själva för att fylla våra egna förråd.

Inom någon vecka kommer vår sugga Siri få kultingar, vilket vi ser fram emot. Fjolårets kultingar kommer gå till slakt så småningom. Då kommer vi ha köttlådor till försäljning och när året kultingar växt till sig kommer några, beroende på hur stor kullen blir, säljas till liv.

Jag vill gärna hålla i fler “Hemma-hos kvällar” och jobba mer med Annies Enkla nu när jag är föräldraledig från “vanliga” jobbet. Hör gärna av er om ni är sugna på att träffas en kväll med några vänner.

Vi känner hopp och växande energi inför det nya året. Hoppas ni följer med oss på vår resa!


Följ oss gärna på våra instagramkonton, där är vi ännu mer aktiva:

@fagerhultsgard
@anniesenkla.se
@annie.e.elise

2 Comments

  1. Karin Wallin skriver:

    Så härligt att lösa om ert företag och era planer för året som kommer. Lycka till! /Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *