Rengöra ansiktet med Oil Cleansing Method

Rengöra ansiktet med Oil Cleansing Method

Oil cleansing method

Efter att ha rengjort ansiktet med olja i över två år känns det på tiden att jag delar med mig av hur jag går tillväga. För jag tror att många kan uppskatta den här rengöringsmetoden, Oil Cleansing Method. Lätt att göra, kanonbra resultat och hållbart både för kropp och jord.

Oil Cleansing Method, eller att rengöra ansiktet med olja, tycker många låter konstigt till en början. När man väl gett det en chans under en period är det få som är missnöjda. Här kommer en guide till hur du enkelt går tillväga. Men först, vad innebär det?

Ekologisk rengöringsolja

Vad är Oil Cleansing Method?

Det är en metod för att rengöra huden med vegetabilisk olja. Främst syftar den till att rengöra ansiktet, men funkar på andra delar av kroppen också. Bygger på att rengöra utan tensider, tvättaktiva ämnen, det som gör att “vanliga” rengöringsprodukter löddrar.

Fett löser fett och med en väl komponerad oljeblandning rengörs huden från smuts och smink utan att tvätta bort för mycket av hudens egna skyddande fettsyramantel.

Ju fetare olja eller oljeblandning desto mer rengörande är den. Vanliga oljor som brukar användas är t ex ricinolja, sesamolja, tiselolja, olivolja, mandelolja med flera. Man kan själv komponera ihop en blandning som passar just ens egna hudtyp. Fetare oljor till fetare hudtyp och mindre feta till torrare hudtyp.

När kan man använda OCM?

Huden bör rengöras kontinuerligt då den dagligen utsätts för smuts. Eftersom det är en skonsam rengöringsmetod (om man väljer en oljeblandning som passar ens hudtyp) kan den göras varje dag.

På morgonen är det dock onödigt att rubba hudens fettsyramantel som balanserats under nattens vila. Då räcker det att boosta huden genom att fukta med ett ansiktsvatten/hydrolat och sedan smörja in en olja. Det bästa är att göra OCM på kvällen, innan läggdags.

Hur gör man OCM?

Först, rengör ansiktet från smink, i synnerhet ögonmakeup. Detta kan också, med fördel, göras med en olja. Fukta t ex en pad med vatten. Krama ur och tillsätt olja för ögonmakeup borttagning (t ex Eye Makeup Remover, länkar till kanonbra produkter finns längst ned i inlägget). Massera in den lätt för att lösa upp sminket och avlägsna med en lätt fuktad pad.

Massera sedan in rengöringsoljan noga i ansiktet med lätta rörelser. Undvik den känsliga huden runt ögonen. Börja gärna i mitten av ansiktet, näsan, pannan, hakan och arbeta ut mot hårfästet och ner mot halsen. Det ska inte vara så mycket olja att det rinner, men fingrarna ska glida hyfsat lätt när de masserar (bilden ovan visar hur mycket olja jag brukar ta). Efter ett litet tag kan man känna smutsen under fingertopparna som lösts upp av oljan.

Därefter är det viktigt att avlägsna rengöringsoljan noga för att inte smuts och olja blir kvar på huden. Detta kan göras på lite olika sätt. T ex kan man fukta en rengöringssvamp med ljummet/varmt vatten. Krama ur överflödigt vatten och stryk den sedan i ansiktet, i samma rörelsemönster som oljan masserades in. Från mitten och ut mot hårfästet/halsen. Arbeta metodiskt och lungt. Det ger en extra lugnande och avslappnande dimension av OCM. Skölj igenom och krama ur rengöringssvampen emellanåt. När ansiktet känns fri från smuts och olja är hela proceduren färdig.

HÄR finns en informativ och väldigt bra video på hur man kan göra om man hellre vill se hur det kan gå till.

Rengöring av svamp/handduk

Det enda som återstår är att rengöra svampen ordentligt. Massera in tvål, gärna fast ekotvål som visat sig vara mer effektiv än flytande i detta avseendet. Aleppotvål 15% är ett bra alternativ. Skölj sedan med varmt vatten. Låt svampen stå luftigt för att torka, t ex lutad på handfatet.

Istället för rengöringssvamp (som finns här att köpa) kan även bomullspads användas på samma sätt. en liten frottéhandduk går också bra att skölja i varmt vatten, för att sedan läggas (utkramad) över ansiktet. Då ångas oljan med smutsen bort. Upprepa tills ansiktet känns helt rent. Tvättas efter varje användning.

Rengöringssvamp och Aleppotvål

Hur känns huden efteråt?

Huden känns ren. Men även len, mjuk och smidig. Många förknippar dock en ren hy med en stramande och torr känsla. Det beror på att “vanliga” rengöringsprodukter ofta är för rengörande och tar bort allt för mycket av hudens egna naturliga fetter. Huden kommer då i obalans och problem så som torrhet och akne kan uppkomma eller förvärras. Ren är alltså inte detsamma som stramande hud.

Avslutningsvis kan man med fördel spraya ett ansiktsvatten/hydrolat på ansiktet och därefter massera in en ansiktsolja/serum inför natten.

Varför är det så bra?

Att rengöra med olja har många fördelar. Först och främst upplever många att huden kommer i balans och mår väldigt bra av OCM. Det är en skonsam, men effektiv makeup-borttagning samt rengöring av huden. Hudproblem kan till och med försvinna eller bli mildare. Många med problemhy så som fet hy, eksem, acne, rosacea, torr hy upplever OCM som en bra och balanserande rengöringsmetod.

Det är en snabb och enkel kvällsrutin som blir en avslappnande ritual inför läggning.

Inget annat förutom oljor krävs i momentet, vilket gör att tillsatser kan helt uteslutas. Med ekologiska oljor blir det bra val både för vår jord och våra kroppar.

En OCM-blandning räcker länge och är bra ur ekonomisk synpunkt. Detta eftersom inga tillsatser behövs, vilket ger en väldigt koncentrerad och dryg produkt. Vatten behöver heller inte transporteras.


Länkar till produkter som kan användas till OCM:

I webbshopen finns det tre olika oljeblandningar som passar bra till Oil Cleansing Method. Alla är från Organics by Sara som var en av de första på marknaden att erbjuda rena, ekologiska och väl balanserade oljor avsedda till just OCM. Sara Nomberg, som är märkets grundare, är ekologisk hudvårdsterapeut och väldigt kunnig och erfaren gällande hudvård och i synnerhet en oljebaserad sådan. Alla produkter är 100 % ekologiska och tillverkade för hand i Sverige.

Cleansing Oil Tea Tree – en blandning av oljor som passar alla hudtyper. Innehåller även eteriska oljor av Tea Tree samt Geranium som är renande respektive talgbalanserande.

Cleansing Oil Sensitive skin – samma oljeblandning som ovan men utan eteriska oljor. Passar därför alla, men särskilt de med känslig hy och även barn.

Eye Makeup Remover – en lättare oljeblandning som är perfekt för att ta bort maskara och annan ögonmakeup med. Utan eteriska oljor som passar den känsliga hyn kring ögonen.

HÄR finns alla produkter som passar bra till ansiktet. Hoppas ni gillar inlägget! Dela gärna vidare det till andra som också kan ha nytta av det. Och låt mig gärna veta vad ni tycker om OCM, alltid lika kul att få ta del av era åsikter och tankar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *