Nässelpesto och hårskölj

Nässelpesto och hårskölj

Nässlor och ramslök

Plockade nässlor

Nässelpesto är verkligen så fräscht och gott tillbehör! Och nu när våra nässlor har börjat växa ordentligt ute på vår jordkällare utanför köksdörren fanns det inte så mycket att säga emot. Pesto fick det bli!

Som ni ser på bilden åkte det med några ramslöksblad också. Kunde inte låta bli att plocka några nu när plantan som vi fick förra året tagit sig så fint. Hoppas på en ännu större skörd nästa år!

Nässlor och ramslök
Skål med nässlor och ramslök

Det som behövs till nässelpesto är följande:

  • ca 1 liter späda nässlor
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl parmesan eller västerbottenost
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • svartpeppar

Gör såhär:

Börja med att plocka späda nässlor, skölj och förväll dem under någon minut i vatten på spisen. Pressa sedan ut nässelvattnet (så mycket du orkar) – och spara det! Läs mer här nedanför om det.

Mixa sedan alla ingredienser till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar. Förvara i kylskåp.

Det är supergott att äta nässelpeston som dipp till salta chips, som spread på macka eller fixa smidigaste lunchen genom att göra pasta pesto.

Pesto gjord på nässlor, nässelpesto

Nässelvatten – hårskölj

Vattnet efter nässlorna förvällts är alltså inget som ska slängas. Nässelvatten är kanon att ha som en hårskölj efter hårtvätt. Det ersätter inte surskölj, men kan med fördel kombineras med det. Passar bra för dem med lite kliande hårbotten, mjäll, fett hår. Nässla verkar också stärkande och gör håret lättare att reda ut.

Häll upp avkoket på flaska och låt svalna. Förvara i kylen till nästa hårtvätt. Idag tog jag ca 4 dl nässelvatten, några matskedar äppelcidervinäger och fyllde upp med vatten i ett litermått. Prova dig fram vad som passar ditt hår bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *