Vad betyder ekologiskt för Annies Enkla?

En ekologisk produkt enligt oss är just det, helt ekologisk och ren. Med kort och tydlig innehållsförteckning utan konstigheter. Där alla tillverkningsled för produkten är kontrollerad. Tyvärr är det ju inte alltid så enkelt som enskild konsument att göra rätt val… Därför har vi valt bort de dåliga alternativen och letat upp de som är bra.

Det bästa är såklart att fokusera på vad de ska innehålla och inte på vad de inte ska innehålla. Men för att veta vad som är bra kan det vara bra att veta vad vi väljer bort.

 

Produkter för att vårda vår kropp och vårt hem ska göra så liten skada på oss själva och miljön som möjligt. Därför undviks:

Petroleumråvaror, syntetiska ämnen (så som färgämnen, doftämnen, konserveringsmedel, vitaminer mm), syntetiska tensider, syntetiska emulgeringsmedel, palmolja, GMO-råvaror, citronsyra mm.

Ekologiska råvaror väljs då det finns tillgängligt, animaliska råvaror ska vara ekologiskt och/eller etiskt framställda samt ska inga produkter testas på djur. Ekologiska ingredienser ska vara tydligt utmärkt i INCI eller i annan informationstext tillhörande produkten. Produktion, förpackningar mm ska väljas utifrån minsta möjliga miljöpåverkan.

Om någon produkt, mot förmodan, skulle frångå denna definition i webshopens sortiment kommer det framgå tydligt.

 

Granskning krävs

För att vara säker på att en produkt är helt ekologisk och fri från onödiga och skadliga tillsatser krävs en noggrann granskning av innehållet. Det får vi som konsumenter fixa själva genom att läsa på produktens INCI-lista. Där listas varje kemikalie upp i produkten, där den som det finns mest av står först.

Vi har valt att märka ut varje del i INCI-listan som är ekologisk med en *. Det ska enligt vår mening dock inte behövas. För om det står att en vara är helt ekologisk och naturlig, då ska det såklart också vara det. Men som en försäkring till er kunder står det tydligt i INCI-listan vilka ingredienser som är ekologiska.

Varje produkt som säljs på Annies Enkla är noga granskad och kontrollerad för att säkerställa att de inte påverkar vare sig miljön eller våra kroppar på ett negativt sätt.

 

Ställ frågor, undersök själv, välj redan kontrollerade produkter!

Det viktiga är inte att sätta produkter i vissa fack, utan att de verkligen gör sitt jobb samtidigt som de är snälla mot både jorden och oss som lever på den.

Vill eller orkar du inte lusläsa INCI-listan efter tvivelaktiga ämnen? Då har du kommit rätt, för här är det redan gjort! Med egna grundliga granskningar och efterforskningar, och med hjälp av Carina Lagerstedt Nilsson, grundaren för både Rekokollen.se och Fusket på ekohyllan kan du tryggt handla på Annies Enkla!

Om du vill fördjupa dig rekommenderas www.ekohyllan.nu och www.shenet.se

Tveka inte över att höra av dig till oss, vi svarar gärna om du har några frågor!